mandag 28. desember 2015

Bihuler symptomer

Ved røntgenfoto (vanligvis computertomografi (CT) av bihuler ) eller ultraly påvises tegn på materie (puss) i en eller flere bihuler , hyppigst i silbensceller og kjevehule. Ved en bihulebetennelse uten bakteriell vekst, gir ofte trykksmerter som første symptom. Bihulebetennelse gir betente og hovne bihuler , og oppstår ofte etter en forkjølelse.


Vanlige symptomer er feber, smerter i panne, tenner og kinn. Bihulene er forbundet med nesehulen, og alle bihulene har en liten åpning ut til nesehulrommet.

Ved infeksjoner i nese og bihuler hovner slimhinnen opp, slimet blir tykkere og seigere, og det er en risiko for blokkering av åpningen til bihulene slik at de ikke kan dreneres. Blokkering gir økt trykk inne i bihulene, noe som utløser smerte. Det er flere hulrom i ansiktsskjelettet som har åpning til nesen. Disse hulrommene kalles bihuler og er kledt med slimhinne slik som i nesen. Vi skiller mellom kjeve-bihulene (maxillarsinus), panne-bihulene (frontalsinus), og et par mindre bihuler som befinner seg ved neseroten, lenger bak (etmoidalsinus og sfenoidalsinus).


Disse er to små hulrom hvor luften passerer for å sirkulere mellom beinene i nesen din. Bihuler er luftfylte lommer bak den benete delen av ansiktet.

Hver av de åtte bihulene har en liten åpning ut til nesehulrommet, hvor slim og puss dreneres gjennom. Det er vanlig å skille mellom panne- bihuler (Frontalis), kjeve- bihuler (Maxillaris) og et par mindre bihuler (Sphenoidalis og Ethmoidalis) som befinner seg rundt neseroten. Symptomer på kreft i nese og bihuler er lenge stumme.


Det er derfor ofte fremskreden sykdom ved diagnosetidspunktet. Det kan sees økt tåreflod og forskyvning av øyeeplet. Nedsatt følelse i kinnet kan skyldes at svulsten.


Bihulene deles gjerne inn i kjevebihulen og pannebihulene, i tillegg har vi et par mindre bihuler som befinner seg ved neseroten. Smerter i hode, ansikt eller tenner, vanligvis som forverring etter øvre luftveisinfeksjon. Tette bihuler - kjerringråd. Tette bihuler er ikke veldig farlig men veldig ubehagelig. Eventuelt purulent nesesekret.


En innsender sier at hun har funnet ut hva som hjelper mot tette bihuler foruten nestespray. Typisk er smertene verst midt på dagen og ved foroverbøyning. Gode råd når man har symptomer på bihulebetennelse.


Unngå fysiske anstrengelser.

Temperaturforandringer vil forverre smertene. Bihulene, nesens bihuler , er luftfylte hulrom som finnes i visse ansiktsknokler, og som har forbindelse til nesehulen eller nesesvelgrommet. Man skal drikke mye væske. De fleste mennesker har åtte bihuler , og de har navn etter de knoklene de befinner seg i. Undersøkelser som er gjennomført ved Mayoklinikken og andre steder de siste årene, viser at nese- og bihuler kan være infisert med vanlige soppsporer fra miljøet rundt oss. Forskere ved Karl-Franzens-universistetet i Graz i Østerrike har for eksempel funnet 6ulike sopptyper i nesen hos 2personer.


Disse er antagelig der for å beskytte hjernen ved slag eller traume. Vi har bihuler i panne, bak og mellom øyene og i kinnbeina. Det vanligste symptomet er smerte over den betente bihulen som varer i mer enn uke. Smertene blir verre når du bøyer hodet forover, og smertene kan stråle opp mot øyet eller ned i tennene. Hvis betennelsen er kraftig, kan du samtidig ha feber og - mer sjeldent - hevelse over den betente bihulen.


Ved symptomer på bihulebetennelse som varer over en uke i tillegg til nedsatt allmenntilstan feber og mye smerter, kan det være grunnlag for behandling med antibiotika, sier hun. Les også: Slik smitter forkjølelse. Det vigtigste er at få skabt afløb fra de tillukkede eller næsten tillukkede bihuler. Dette kan sædvanligvis gøres med slimhinde-sammentrækkende næsespray.


Ved kronisk bihulebetændelse anvendes ofte næsespray indeholdende binyrebarkhormon (allergispray) samt saltvandsskylning af næsen (tsk. salt til ½ l lunken vand).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg