torsdag 10. desember 2015

Slanking og spiseforstyrrelser

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Ketose er en naturlig tilstand i kroppen hvor den forbrenner hovedsakelig fett. Andelen øker oppover i tenårene. Bulimi, anoreksi og andre spiseforstyrrelser skyldes både arv og miljø. Flere kvinner enn menn rammes.


Les også: Mer spiseforstyrrelser blant menn.

Mulig årsak til osteoporose. I studien ble det tatt MR-undersøkelser av knærne til unge kvinner på gjennomsnittlig år. Halvparten av disse hadde anoreksi, mens den andre halvparten var sunne og friske jenter.


Dersom du skal slanke deg bare ved å spise mindre, kvitter du deg stort sett bare med vann og muskelvev de første ukene. Slanking kan være farlig. Når du så skal avslutte kuren, kommer kiloene lett tilbake.


Kroppen har innstilt seg på å bruke mindre energi, og musklene som er slanket bort, blir erstattet av fett. En spiseforstyrrelse gjør at man både har problemer med å forholde seg til mat, og til egne tanker og følelser.

Hver femte jente innenfor norsk eliteidrett har spiseforstyrrelser , og i noen idrettsgrener er hver tredje utøver rammet av matmisbruk. Spiseforstyrrelser kjennetegnes av at tanker og atferd om mat og vekt begrenser livsutfoldelsen og forringer livskvaliteten. Ortoreksi kan godt kalles en livsstilssykdom, og de fleste forskere er enige om at det ikke er sunt at trivselen blir borte. En person har en spiseforstyrrelse når tanker, følelser og atferd i forhold til mat, kropp og vekt begynner å begrense livsutfoldelsen og forringe livskvaliteten.


Den vanligste fellesnevneren for utvikling av alle typer spiseforstyrrelser , er slanking. Dette kan føre til enten bulimi, anoreksi eller overspisingslidelse,. Imidlertid har antallet personer med spiseforstyrrelser som kommer i kontakt med hjelpeapparatet, økt kraftig de senere år. Et stort overtall av de med spiseforstyrrelse er jenter og kvinner. Det er normalt å ha perioder hvor man er misfornøyd med egen kropp, slurver med maten eller er ekstra fokusert på riktig kosthold.


Vi snakker først om spiseforstyrrelser når tanker, følelser og adferd knyttet til mat, kropp og vekt overskygger alt annet, og forringer livskvaliteten. Tar tanker om mat, kropp og vekt for stor plass i livet? Står du nær noen med en spiseforstyrrelse? Hos ROS kan du snakke med noen som forstår.


Miljøer blant jenter der en er opptatt av kroppsstørrelse, tynnhetsidealer og slanking øker risikoen for spiseforstyrrelser. Det skyldes hovedsakelig fysisk inaktivitet. For de fleste mennesker vil mer mosjon og sunnere kost med færre kalorier være gunstig for både fysisk og psykisk helse , men overdreven fysisk aktivitet og slanking ser ut til å kunne utløse spiseforstyrrelser hos sårbare individer. Problemet henger ofte sammen med en identitetskrise.


På overflaten handler spiseforstyrrelser om mat, kropp og vekt.

De underliggende årsakene til at en person utvikler en spiseforstyrrelse, er det ofte vanskeligere å få øye på. Hva er en spiseforstyrrelse? Den første generasjonen av kognitiv terapi mot spiseforstyrrelser tok utgangspunkt i symptomene, som spisevegring, oppkast og overspising.


Resultatet ble CBT-E, som allerede er blitt tatt i bruk i Norge. Enernes kroppsfasong blir ofte forbildet for de andre utøverne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg