torsdag 3. desember 2015

Sår i halsen

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar. Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg?


Den vansligste årsaken til sår hals er virusinfeksjoner.

Virus er den hyppigste årsaken til sår hals. Noen virus kan gi svært kraftige halsinfeksjoner. Mikrobene går inn i vevet og ødelegger mellom og inne i cellene.


Pasienter med sår hals skal vanligvis behandles symptomatisk uten antibiotika. Det er derfor som regel ikke nødvendig for pasienter med sår hals å oppsøke lege. I de fleste tilfeller gir plagene seg i løpet av et par dager til en uke.


Slimhinnene hovner litt opp og det kan bli vondt å svelge. Svelgkreft betyr i denne sammenheng kreft i den delen av halsen som er rett innenfor munnen (orofaryngeal kreft).

Norge av kreft i munnhulen og svelget. Tidlig diagnose medfører at sykdommen i de fleste tilfeller kan behandles med svært godt resultat. Sår hals og rennende nese og øyne er ikke veldig behagelig.


Derfor er det så greit at det finnes kjerringråd. Les mer om forkjølelse. Man kan til og med få feber og hoste av det.


Vondt i halsen kan være så ille at man får problemer med å svelge. Her er det en del tips og kjerringråd mot vondt i halsen. Som oftest er sår hals ledd i en halsbetennelse, oftest på grunn av virus, av og til på grunn av bakterier. I sjeldne tilfeller er sår hals uttrykk for en alvorlig lidelse.


Som regel har man da også andre symptomer i tillegg. Sårhet i halsen kan opptre i alle aldre, men mange av tilstandene som gir sår hals er vanligst hos barn og ungdom. Har gått med litt sår hals i snart mnd. Kan vera heilt fin i opptil ei veke, men så kjem det tilbake.


Har ikkje feber, hovne mandler eller ømme lymfeknuter på halsen. Halsen ser litt rød ut i perioder. Et par ganger til dagen begynner eg å nyse og blir tett i nesen.


Sår og blemmer i munnen er som oftest forbigående og skyldes vanligvis after (munnskold) eller trøske (soppinfeksjon).

After går normalt over av seg selv, mens trøske som regel krever behandling med soppdrepende midler. Uansett hvorfor du har sår hals er det viktig at du gjør det du kan for å bekjempe den underliggende infeksjonen og sørge for at det ikke blir verre. Sev om du ikke har matlyst når du har vondt i halsen , finnes det faktisk mat som kan gjøre deg bedre fortere.


Av og til er øreverk et dominerende symptom. Lymfeknutene under kjevevinkelen er ofte forstørrede og ømme. Petekkier på ganebuen kan forekomme. Vesikler og sår på ganen, uvula eller bakre svelgvegg forekommer særlig ved coxsackievirus gruppe A-infeksjon.


Forstørret falsk mandel og forstørrede lymfeknuter på halsen av annen årsak, kan også forveksles med kreft i nesesvelget. Munn- og strupesvelg. Symptomene kan være sår hals på en side, svelgebesvær, mye slim og svært dårlig lukt fra munnen. Pasienten kan også oppleve fremmedlegemefølelse og smerter som stråler ut til øret.


Med hovne slimhinner i halsen kan det være vondt å svelge og snakke. Det tar fra et par dager til rundt en uke før du er kvitt sårheten i halsen – men prøv disse rådene for å lindre plagene og for å bli raskere frisk. NO: Å gå med sår hals er utrolig irriterende, og noen ganger går det så lang tid at det føles som om det overhodet ikke kommer til å gå over. Man tenker gjerne på den såre halsen som en vinterplage, men vi har nok alle fått med oss at dette kan dukke opp når som helst, og gjerne når det passer dårligst. Dette er en elektronisk lydkilde som holdes mot halsen , slik at lyden forplanter seg til munnhulen, og kan formes til tale på samme måte som tidligere.


Spiserørstemme er en teknikk der man svelger luft ned øvre del av spiserøret, slik at den kan presses kontrollert opp og artikuleres som om den kom fra stemmebåndene. Slim i halsen etter forkjølelse – Økt mengde slim i halsen kan skyldes irritasjonstilstander i svelg eller luftveier. Det kan komme fra nese, bihuler eller fra bronkien, sier Olav Kåre Refvem, spesialist i lungesykdommer og indremedisin ved LHL-sykehuset i Gardermoen. Initialt sår hals, svelgsmerter og feber, forstørrede erytematøse tonsiller med pusspropper.


I løpet av et par døgn tilkommer et småprikket makulopapuløst utslett og jordbærtunge. Små vesikler eller sår i ganen. Peritonsillær abscess. Svært ofte er vond og sår hals en del av symptomene ved forkjølelse, og som regel vil halsvondt gå over av seg selv etter noen dager.


I slike tilfeller er den såre halsen som oftest forårsaket av en virusinfeksjon. Tonsillitt gir sår hals som varer i flere dager og det kan gjøre vondt ved svelging. Barn har ofte feber.


Andre symptomer kan være hodepine og tap av matlyst. Har du hovne lymfekjertler kan de ofte kjennes som kuler under kjeven og på halsen. Kikker du inn i halsen kan mandlene være dekket med hvitt belegg eller hvite flekker.


Etter to år var halsen fremdeles sår uten at noen fant noe. Legen ga meg medisiner for elveblest og kortison. Etter noen dager var hevelsen gått ne men fortsatt å være rød på forsiden av halsen i ukesvis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg