torsdag 31. desember 2015

Generalisert angstlidelse

Få fjernet angst på min. Generalisert angstlidelse er særpreget ved at man er mye engstelig, bekymrer seg for vonde ting som kan hende, og er urolig og rastløs. Man klarer ikke å slappe av.


Det er ofte ting eller hendelser i dagliglivet som blir gjenstand for overdreven angst. Hva er generalisert angstlidelse ?

Både samtaleterapi og legemidler kan hjelpe mot generalisert angstlidelse , også i kombinasjon. Hvilken behandling som passer best, vil variere fra person til person. Samtalebehandling ser ut til å fungere bra mot angst.


En behandlingsmetode som ofte er brukt er kognitiv adferdsterapi, men mange har også nytte av psykoterapi. Denne bekymringen står ikke i et fornuftig samsvar med selve kilden til bekymring. Forsinket behandling er alvorlig fordi angstlidelsene rammer unge individer i sårbar alder.


De er ofte kroniske, og medfører høy risiko for både somatiske (f. eks. hjerte-karsykdom) og psykiatriske komplikasjoner (f. eks. depresjon og suicid).

De hyppigst forekommende angstlidelsene hos barn og unge er generalisert angstlidelse (GAD), sosial fobi og sepa- rasjonsangstlidelse. Spesifikk fobi er vanlig som fenomen, men når man stiller krav til at det skal gå utover barnets daglige fungering faller prevalensen betraktelig. Det å bekymre seg er for enkelte nesten like naturlig som å puste.


Nesten hver eneste tanke er en bekymringstanke, og hverdagen er preget av uro og ubehag. Studien viser at metakognitiv terapi er klart mer effektiv enn kognitiv atferdsterapi mot generalisert angstlidelse , både på kort og lang sikt, sier professor Hans M. Nordahl ved institutt for psykisk helse ved NTNU. Han har stått i spissen for studien.


Symptomene på generalisert angst kan være mange og vil variere fra person til person. Selvhjelp kan ofte være en god løsning for å takle generalisert angstlidelse i hverdagen. Tilstanden preges av vedvarende sterk spenning, uro, rastløshet og bekymringer, samt somatiske symptomer som skjelving og svimmelhet. Angsten er “frittflytende”, og man er redd selv om det ikke er noe påviselig å være redd for. Diagnosen GAD forutsetter at angsten er tilstede over mer enn et halvt år, at symptomene er tilstede i flertallet av dagene.


Lagmannsretten la til grunn at mannen hadde F41. Mannens lege mente at det var tale om en reell funksjonsnedsettelse og viste til at mannen hadde søvnforstyrrelser, angstdepressive reaksjoner og mulig psykosomatisk lidelse. Lidelsen kan karakteriseres som GAD dersom ovennevnte oppleves de fleste dager over en periode på måneder.


Angst og overdreven bekymring er symptomer på generalisert angstlidelse (GAD).

I denne forbindelse påpekte Dugas og Ladouceur at mennesker med GAD er mer bekymret for tankeløse omstendigheter. Personer med generalisert angstlidelse bekymrer seg for ting som kanskje ikke kan skje og er alltid på vakt. Lær mer om denne lidelsen i denne artikkelen. I en undersøkelse fra Oslo var risikoen for å få en angstlidelse i løpet av livet prosent for sosial angstlidelse , prosent for spesifikk fobi, prosent for agorafobi, og over fire prosent for henholdsvis panikklidelse og generalisert angstlidelse. Det innebærer at en betydelig del av befolkningen har problemer med angst.


Faglig veileder for barne- og ungdomspsykiatri Del 1: Diagnostikk og utredning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg