tirsdag 22. desember 2015

Symptomer spiseforstyrrelser

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse er de mest vanlige. Det er forskjellige måter å behandle spiseforstyrrelser på, og det går an å bli helt frisk. Symptomer på spiseforstyrrelser varier fra lidelse til lidelse. Noen symptomer gjør seg gjeldene hos noen men ikke hos andre.


Symptomer spiseforstyrrelser

Det viktig at dette gjøres i samråd og samarbeid med en ansvarlig behandler. For mennesker som mottar tjenester hvor det ytes hjelp til daglig fungering, kan man bli fristet til å starte med tiltak rettet mot symptomer på spiseforstyrrelser , fordi de kan være påtrengende og dermed være fristende og gjøre noe med. Det er en slags bevisst måte å kontrollere eller undertrykke følelser på, i et forsøk om å oppnå kontroll og mestring. Forstyrret kroppsoppfatning. Tannskader hos pasient som kaster opp.


Hypokalemi ved hyppig oppkast. Eventuelt tegn på dehydrering (tørr hud og tørre slimhinner, mørk urin). Personer med bulimi er ofte normalvektige, mens patologisk overspising gir overvekt og eventuelt sykdommer knyttet til dette. Her er sju tegn på spiseforstyrrelse.


En spiseforstyrrelse gjør at man både har problemer med å forholde seg til mat, og til egne tanker og følelser. Forskning viser at samtalebehandling (psykoterapi og kognitiv terapi) kan ha god effekt i behandling av anoreksi. I terapi ser man på hvordan tanker og forestillinger påvirker både symptomer og atferd. Du vil få kostholdsråd som hjelper deg å gå opp i vekt på en kontrollert måte. Noen vil også trenge vitamin- og mineraltilskudd.


De forsvinner ikke av seg selv. Halvparten av de som rammes av en spiseforstyrrelse utvikler symptomer før fylte år, men sykdommen rammer alle aldersgrupper – fra små barn til eldre. Du må gjennom en grundig psykiatrisk vurdering og en generell helseundersøkelse for at legen skal kunne stille diagnosen, og vurdere hvor alvorlig sykdommen er.


Symptomer spiseforstyrrelser

Det er viktig å få avklart om du har andre psykiske symptomer enn spiseforstyrrelsen. Maktmisbruket kan ses som symptom på følelsesmessige konflikter enten inni personen selv eller mellom personen og omgivelsene. På overflaten handler spiseforstyrrelser om mat, kropp og vekt. De underliggende årsakene til at en person utvikler en spiseforstyrrelse , er det ofte sammensatte og vanskelige å få øye på.


Lav selvfølelse er et kjennetegn hos mange som utvikler en spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelsen er ikke uforståelig, men kan være vanskelig å forstå. Pasienter med spiseforstyrrelser oppsøker allmennlegen hyppigere enn sine jevnaldrende, men presenterer ofte somatiske og andre psykiske tilstander uten at spiseforstyrrelsen nødvendigvis avdekkes (– 11). Særlig pasienter med bulimi trenger aktivt spørrende leger for å starte en samtale om spiseforstyrrelsen.


Symptomer spiseforstyrrelser

Det er vanskelig å sette en eksakt grense mellom normal utprøving, og starten på et mer alvorlig problem. Mange barn og unge vil prøve ut både ulike dietter og treningsformer, ofte inspirert av andre. Andre vedlikeholdende faktorer kan være familiekonflikter utløst av spiseforstyrrelsen , eller symptomer som er utløst av feil- eller underernæring. Vedlikeholdende forhold er de vonde sirklene som oppstår, og som fører til at sykdommen blir selvforsterkende.


Etterpå kan det være at du tvinger deg selv til å kaste opp, eller bruker avføringsmidler for å prøve å unngå og legge på deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg