torsdag 17. desember 2015

Sterke smerter i magen

Sterke smerter i magen

I noen tilfeller kommer magesmerter egentlig fra organer i brystet eller fra en generell sykdom i kroppen. Det er imidlertid ikke alltid slik at magesmerter har en organisk årsak. Ikke sjelden kan stress, bekymringer, sjelelige og sosiale problemer lede til ubehag og smerter i magen. Hvor smerten sitter kan ofte si noe om opphavet.


Sterke smerter i magen

Har du smerter over hele magen ? Nei: Magesmerter uten feber kan f eks skyldes smerter fra tarmen, magekatarr (magesyre), gallesten osv. Ved vedvarendesmerter kan man utvikle feber - husk å kontrollere temperaturen. Ja: Kanskje har du en.


HØYGRAVIDE: Ved sterke , akutt innsettende magesmerter bør du oppsøke sykehus. Hos gravide forskyves organene i magen , og smertelokalisasjonen kan være atypisk. Smertene kan være av ufarlig art som ligamentsmerter og kynnere. Ufarlige årsaker til magesmerter. Petter Brelin forteller om en rekke vanlige årsaker til smerter i magen : Virus.


Plutselig vondt i magen som kan gi kramper, diaré, feber og ubehag som går over etter noen dager, såkalt omgangssyke som er en akutt mage - og tarminfeksjon. Likeledes kan smerte fra magen av og til stråle ut i ryggen, opp bak skulderbladene eller ned i lyskene eller bena. Sterke smerter ledsages oftest av kvalme. Hvordan oppstår akutte magesmerter?


Magesmerter skyldes som oftest at nervefibre som er spesialisert for smerteimpulser sender signaler fra magen til hjernen. Vi skiller vanligvis mellom akutte og kroniske magesmerter. Alle som opplever akutt innsettende sterke smerter – enten fra brystet eller buken – bør raskt oppsøke lege for å avklare årsaken, sier Jørgen Valeur, lege og ph. Klinikk for Medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.


Sterke smerter i magen

Mange kvinner får smerter i nedre del av magen , og noen ganger i ryggen og beina, like før eller under menstruasjonen. Smertene skyldes trolig en overproduksjon av prostaglandiner (en gruppe umettede fettsyrer) som får livmoren til å trekke seg sammen. I denne artikkelen omtaler vi et utvalg av tilstander som kan gi store smerter. Les om smerter og smertebehandling her.


Ved sterk mistanke om nyresteinskolikk eller gallesteinskolikk gis et NSAID parenteralt eller som stikkpille i kombinasjon med spasmolytika parenteralt, for eksempel diklofenak mg i. Ved innleggelse og intense smerter eller fare for sjokk kan et parenteralt administrert opioid bli nødvendig, for. Det anbefales i tillegg å følge en såkalt lav-fiber diett, som gir lite avføring. Dietten består av blant annet hvitt brø hvit ris, grønnsaker og juice uten fruktmasse. Har i dag hatt sterke smerter nederst i magen.


Ikke hele tiden, men kommer i rier på en måte. Når det står på som verst, er det vanskelig å ligge i ro. Har vært på do flere ganger, har fått ut litt avføring og luft, men føler ikke det hjelper så mye. Symptomer: Brennende smerter nedenfor eller bak brystbeinet som bli verre når du er sulten. Det er også vanlig at smertene kommer sammen med kvalme og at det kommer på natten.


Det kan være: Magekatarr eller gastritt. Det er en betennelse i magesekken, som kan være forårsaket av alkohol, sterk mat, oppkast, galle eller ulike bakterier. Merkelig men sant: en kilde til sterke smerter i magen kan være hjertet. Eldre mann, som bor litt ute i distriktet, har en tidlig morgen sterke smerter i mageregionen på venstre side. Han tror først at de kan være forårsaket av nyrestein.


Det har han nemlig hatt tidligere, men den gangen var smerteforløpet litt annerledes. Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter , kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.


Endringer i hverdagen påvirker magen , enten det er en livskrise eller en deilig ferie. Derfor vil mange opplever at magen oppfører seg annerledes på reise og i juleferien, avslutter hun. Kilder: “Vondt i magen ? Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom” og Norsk Helseinformatikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg