onsdag 2. desember 2015

Bronkitt virus

Norsk robotteknologi fjerner bakterier, virus og sporer fra rom og utstyr. Vår automatiserte metode for desinfeksjon reduserer beviselig risiko for smitte. Nesten alle typer bronkitt er forårsaket av en virusinfeksjon og går vanligvis over innen tre–fire uker.


Når kroppen forsvarer seg mot virus , blir slimhinnen i luftveiene betente og slimproduksjonen øker. Ettersom de fleste tilfeller av akutt bronkitt skyldes virus , er lindrende behandling av symptomene som regel tilstrekkelig. Antibiotika har ingen hensikt ved viru sinfeksjoner.

Ja, noen ganger tar det mer enn en måned. Bronkitt kan unntaksvis utvikle seg til en lungebetennelse. Kronisk bronkitt , som i de fleste tilfeller rammer bybeboere fra områder med sterk partikkelluftforurensing eller høy andel tobakksrøykere, blir klinisk definert som kronisk hoste som er produktiv med sputum (oppspytt fra lungene) minst tre måneder. Alle kan få bronkitt , og barn under fire år er ekstra utsatt i sammenheng med forkjølelse eller influensa.


Personer med kronisk luftveissykdom som astma og KOLS er utsatt for å få bronkitt. Det samme gjelder de som blir utsatt for mye sigarettrøyk, sier Fjeldstad. Les mer om KOLS her. KRONISK BRONKITT : Tykkere slimhinner og mer slim.


Behandling av akutt bronkitt.

Det er sjelden behov for behandling utover hvile, evt. Kronisk bronkitt , som i dei fleste falla rammar bybuarar frå område med sterk partikkelluftureining eller tobakksrøykjarar, blir definert klinisk som kronisk hoste som er produktiv med sputum (oppspytt frå lungene) minst tre månader samanhengande i minst. Akutt bronkitt skyldes nesten alltid virus , og antibiotika vil derfor ikke ha noen effekt.


Høye forteller at bronkitt betyr betennelse i bronkien, som er rørene som leder luften ut i lungene. I de aller fleste tilfellene er grunnene til at du har fått bronkitt fordi du har blitt smittet av et virus , men en sjelden gang kan det være snakk om en bakterieinfeksjon, sier han. Når cellene i bronkialslimhinnen blir sterkt irriterte, vil de små hårcellene (ciliene) som normalt fanger opp og eliminerer forurensende stoffer, på et punkt slutte å fungere. Skyldes oftest virus , men infeksjoner med bakterier (B. pertussis, M. pneumoniae, C. pneumoniae) forekommer i mindre enn av tilfellene. Diagnosen bør vurderes hos alle pasienter med hoste i minst fem dager.


Hva er behandlingen for bronkitt ? I og med at bronkitt ofte skyldes virus , er det ikke alltid nødvendig å behandle det med antibiotika. Du kan klare deg med å drikke rikelig, holde deg varm og tørr, og eventuelt ta hostestillende tabletter eller mikstur. Bakterielle infeksjoner er sjeldnere.


Bronkitten opptrer gjerne i forløpet av en forkjølelse. Hoste, av og til med slim, er det mest fremtredende symptomet. Tilstanden går vanligvis over uten behandling, kun unntaksvis er det grunn til å behandle med antibiotika.


Den vanligste årsaken til bronkitt er virus (influensavirus, RS- virus ). Hvis ikke virus er årsak, så er det bakterier. Derfor skal ikke akutt bronkitt behandles med antibiotika. Det er bare enkelte grupper pasienter som bør behandles med antibiotika om de får akutt bronkitt.

Lungebetennelse (pneumoni) forårsakes av en infeksjon i lungene med bakterier eller virus. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Hovedsymptomet ved bronkitt er hoste med farget oppspytt.


Større barn og voksne kan få lettet åndedrettet med nesedråper, som får slimhinnen til å trekke seg sammen. Infeksjonen medfører økt slimdannelse, hoste og betennelse. Hvis barnet har åndedrettsbesvær, kan legen gi et astmamiddel til inhalasjon. Det finnes ikke legemidler som direkte hemmer virus.


Palivizumab brukes forebyggende mot RS- virus til for tidlig fødte og barn med kronisk lungesykdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg