torsdag 17. desember 2015

Behandling av urinsyregikt

Behandling av urinsyregikt

Urinsyregikt , også kalt podagra, gir sterke smerter og hevelse i utsatte ledd. Vanligvis rammer urinsyregikt grunnleddet i stortåa. Alkohol bidrar nemlig til at purin brytes ned til urinsyre. Det å være overvektig kan også bidra til utviklingen av anfall. Omtrent 1–prosent har urinsyregikt i Norge.


Behandling som senker urinsyrenivået. Betennelsen i sykdommen skyldes at krystaller av urinsyre skilles ut i leddene, sener eller andre steder. Dette gir betennelse med smerter, hevelse og varme.


Det er som oftest stortåleddet som rammes, og sykdommen kalles da podagra eller Kaptein Voms sykdom. Les mer hos Apotek 1. Nye undersøkelser fra Storbritannia viser at hos mennesker over år er prevalensen av urinsyregikt på hos menn og på hos kvinner. Diagnostikk og behandling av urinsyregikt er en oppgave for alle leger, men først og fremst fastleger og revmatologer. Akutte leddsmerter kan behandles med NSAID (midler mot gikt og smerter), med binyrebarkhormon som ev.


Hvis urinsyrekrystaller eksponeres for hvite blodlegemer, startes en akutt betennelse som forårsaker et anfall med smertefulle, varme og hovne ledd. Selve urinsyregikt -anfallet bør gå over innen ti dager. Noen får bare ett enkelt anfall i løpet av livet, men de fleste får tilbakefall, skriver helsenorge. Har man først fått diagnosen urinsyregikt , så er det viktig å måle urinsyrenivået i blodet regelmessig i årene framover, sier Uhlig.


Tilstanden forårsaker en svært smertefull og akutt betennelsestilstand i ledd. Flere studier og analyser viser at sykdommen er på frammarsj og noen kaller faktisk økningen en epidemi. Påvisning av for høyt nivå av urinsyre i blodet og urinsyrekrystaller ved mikroskopisk undersøkelse av leddvæske er typiske undersøkelsesfunn.


Behandling av urinsyregikt

Et anfall varer i 3-dager uten behandling , mens varigheten reduseres til 1-døgn med anfallsbehandling. Medisinsk behandling av urinsyregikt består dels av behandling av smerter ved anfall, dels av forebyggende behandling. Gjentatte anfall over flere år kan gjøre tilstanden mer kronisk, med betennelse i flere ledd. Det kan hjelpe å legge en ispakning rundt det smertefulle leddet. Bruk gjerne en frossen ertepose pakket inn i et håndkle.


NSAID-preparater er et vanlig medikamentelt behandlingsalternativ (ramme fig 2) og er førstevalgsbehandling ved akutt urinsyregikt. Denne økte forekomsten av urinsyre i kroppen kan føre til urinsyrekrystaller i led som oftest i storetåen. Urinsyrekrystaller i vevene kan forårsake smerte, hevelse og varme i leddene.


Dette skjer gjerne i form av anfall som kommer og går. Slik behandling har som mål å redusere urinsyrenivået i blodet. Eksempel på slike medikamenter er allopurinol og probenecid. De første 6-månedene etter oppstart av urinsyresenkende behandling kan man oppleve økt risiko for akutte anfall med urinsyregikt. Man benytter derfor ofte kolkisin som tilleggsbehandling disse månedene.


Podagra, også kalt urinsyregikt eller Kaptein Vom’s sykdom, er en tilstand der du får betennelse i ledd som skyldes at krystaller av urinsyre felles ut, utkrystalliserer seg, i leddet. På grunn av betennelsen blir leddet smertefullt, varmt, rødt og hovent. I noen tilfeller kan behandling av de andre livsstilssykdommene ha en ugunstig effekt på urinsyregikt , særlig gjelder det bruk av vanndrivende medikamenter (diuretika) i behandlingen av høyt blodtrykk.


Overvekt og vektøkning er en sentral risikofaktor for utvikling av urinsyregikt , mens vekttap reduserer risikoen. Primær hyperurikemi og urinsyregikt : Denne formen skyldes en medfødt feil i det systemet som bryter ned puriner. Personer med denne formen kan ikke utskille urinsyre raskt nok og har en for høy urinsyrekonsentrasjon i blodet.


Sekundær hyperurikemi og urinsyregikt : Denne formen kalles sekundær fordi den skyldes en annen sykdom eller behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg