tirsdag 1. desember 2015

Forkjølelse som ikke går over

Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar. Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Forkjølelsen går stort sett over av seg selv i løpet av 7–dager.


Hosten kan imidlertid vare i tre uker eller mer.

Det er som oftest ikke nødvendig å oppsøke lege ved forkjølelse , men det anbefales hvis du ikke er bedre etter to uker eller ved svært redusert almenntilstand. Dette gjelder spesielt de aller yngste og eldste. Har du feber kan du ta febernedsettende medisin, for eksempel paracet.


Du kan også bruke nesespray dersom du sliter med tett nese. Det er det som gjør at du kan føle deg småsyk én dag, men bedre allerede dagen etter. Jo mer solid en forkjølelse er, jo lengre vil den vare, sier allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen. Brynjulf Barexstein til KK.


Det er med andre ord ikke det som er årsaken til at du føler du nesten konstant går rundt med en forkjølelse.

Går ikke hosten over i løpet av noen uker,. Ifølge Øie er også tørrhoste vanlig i etterkant av en forkjølelse , og er ofte det symptomet som sitter lengst i. Som regel kan du følge samme behandlingsopplegg som ved en forkjølelse. Ta det litt mer med ro til symptomene går over. Ved mye smerte eller trykk kan man eventuelt gå til legen og sjekke om tilstanden skyldes en bakterie.


Som oftest går den over av seg selv, uten at man får behov for behandling. En forkjølelse er en virusinfeksjon som skaper betennelsesreaksjoner i slimhinnene i nesen og øvre luftveier. Den gjør oss snørrete og tette i nesa, vi kan få sår hals, vondt i hodet, hoste, feber og vi blir gjerne slappe.


Ofte går forkjølelsen over etter en uke, men den kan også vare lenger. Bihulebetennelse er en betennelse i bihulene som gir tett nese og smerter. Ofte oppstår bihulebetennelse etter en forkjølelse , og nesespray eller neseskylling kan virke forebyggende.


Når man blir skikkelig syk eller man har en forkjølelse som aldri går over , så er mange villige til å prøve mye rart for å bli frisk. Metoden som vi her skal vise dere baserer seg på et gammelt kjerringråd. Bloggeren Jennifer Thompson prøvde tilfeldigvis dette, og ble overrasket over resultatet. I tillegg til symptomene nevnt over kan man få tett og rennende nese ved forkjølelse.


Det finnes imidlertid tiltak som kan lette symptomene. En forkjølelse går vanligvis over av seg selv uten noen videre følger, men særlig hos barn kan hosten vedvare i flere uker, og i noen tilfeller vil en forkjølelse etterhvert kunne gå over i en hals-, øre-, bihule eller lungebetennelse.

Legemidler som brukes ved forkjølelse er smertestillende, saltvannspray, slimhinneavsvellende nesespray og hostemedisin. Antibiotika hjelper ikke mot virus. SIDE2): Du kan bli kvitt forkjølelsen i løpet av få dager, men for mange er det vanskelig å la kroppen hvile seg frisk. I dag er det derfor ikke uvanlig å ha symptomer på forkjølelse i. Har vært småforkjøla og sår i halsen over en måned nå og blir ikke kvitt det.


Har heller ikke syklet (i rulla) noe særlig da kroppen ikke orker og jeg blir alt annet enn bedre av det. Har tatt ett par styrkeøkter uten å bli særlig sliten men regner ikke med det hjelper heller. Går du rundt og snørrer og surkler i ukevis uten å bli frisk? Det kan være mange grunner til det. Ikke gå på jobb med disse symptomene.


På helsenettstedet WebMD svarer en rekke leger på hvorfor forkjølelse kan sitte i så lenge. Hoste er kroppens måte å kvitte seg med slim, fremmede partikler eller annet som irriterer luftveiene. Man får gjerne hoste i forbindelse med forkjølelse , men det kan være andre årsaker.


Infeksjon med coronavirus hos mennesker forårsaker vanlig forkjølelse i de fleste tilfellene. Men noen coronavirus kan forårsake influensalignende sykdommer som kan få et alvorlig forløp, f. Influensasykdom går over av seg selv, og det er sjelden legen kan hjelpe til ved en vanlig influensa. Hvis feberen varer over ei uke, eller du først blir frisk og så blir syk igjen, bør du gå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg