tirsdag 22. desember 2015

Barn og diabetes

Barn og diabetes

Et variert kosthold er viktig for diabetikere. Vi gir deg våre tips her. Gir styrke til en aktiv dag. Få tips og inspirasjon her. Se hvordan du kan få i deg nok jod.


Spennende utvalg til deg og dit hjem. Norges beste prisgaranti hos Select. Sko, klær, accessoirer, helse og nyttige ting til hus og hage, samt interiør og pynt. Denne typen diabetes kalles type eller insulinavhengig diabetes , og det er den vanlige formen hos barn.


En annen form for diabetes er kjennetegnet av at kroppens celler ikke reagerer på insulinet som er tilstede, og at det i tillegg ofte er for liten produksjon av insulin. De aller fleste barn med diabetes har type 1. Da slutter bukspyttkjertelen i løpet av kort tid å produsere insulin, og kroppen blir derfor helt avhengig av å få tilført det blodsukkersenkende hormonet utenfra – med penn eller pumpe. Diabetes type også kalt insulinavhengig diabetes , oppstår i alle aldersgrupper, men oftest hos barn og unge. Av grunner vi ikke kjenner til, oppfatter kroppens immunsystem de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen som fremmedelementer og ødelegger dem. Dette gir kraftige symptomer, og derfor blir diagnosen stilt raskt.


Barn og diabetes

Vanligst blant barn. Type diabetes er en kronisk og livslang sykdom. I Norge har andelen barn og unge som får diabetes økt fra om lag prosent til prosent, de siste årene, forteller Stene. Det vil si at ett av to hundre norske barn og unge får diagnosen. Utviklingen i forekomst har gått litt i rykk og napp, men tendensen har vært økende.


Oppfølging hos klinisk ernæringsfysiolog i diabetes -teamet. Barn med diabetes får innkalling til samtaler med klinisk ernæringsfysiolog. Diabetesteamet mener at det er viktig å benytte seg av dette tilbudet for å få best utbytte av behandlingen på sykehuset. Det forandrer livet for hele familien når et barn får diagnosen type 1- diabetes. Mange foreldre er bekymret for hvordan diabetesen kommer til å påvirke barnets liv.


Hvordan den kan komme til å påvirke fremtiden. Voksne med diabetes type eller type bør være fysisk aktive med moderat til høy intensitet i minst 1minutter hver uke. For barn med diabetes gjelder den samme anbefalingen for fysisk aktivitet som for barn uten diabetes , det vil si minst minutter hver dag med middels eller høy intensitet.


Konsekvenser av diabetes. Personer med type 1- og type 2- diabetes har økt dødelighet og risiko for senkomplikasjoner fra hjerte- og karsystemet, nyrer, øyne og nerver. Svangerskapsdiabetes er forbudet med økt risiko for komplikasjoner i svangerskapet for mor og barn. Foreldre og barn med diabetes må lære om insulinvirkningen på kroppens funksjoner og mange praktiske ting omkring kost, blodsukkermåling og insulinbehandling, slik at både barne - og familielivet blir mest mulig normalt igjen.


Behandlerteam som finnes på sykehusenes barneavdelinger, vil ta ansvaret for dette. T1D er en insulinmangelsykdom. T1D oppstår i alle aldersgrupper, men er mest vanlig hos barn , ungdom og unge voksne.


Dette er en sjelden tilstan og det krever store datasett for å bekrefte funnene. Men vi ser en nedgang i diabetes type hos små barn etter at vaksinen mot rotavirus ble tilbudt, sier epidemiolog Mary A. Rodgers, i en pressemelding. Siden diabetes kan utvikles senere i barne - og. En urinprøve eller et lite stikk i fingeren og en enkelt bloddråpe kan være alt som skal til for å stille diagnosen, eller utelukke den. Lær symptomene på type 1- diabetes , og del kunnskapen med andre.


Barn og diabetes

Diabetes er den vanligste kroniske sykdommen blant barn og ungdom i Norge. Sykdommen rammer rundt 3barn hvert år (1). Forekomsten av diabetes hos barn er økende, og Norden ligger på verdenstoppen.


Man antar at årsaken er en kombinasjon av arvelig disposisjon, genetiske forhold og ukjente miljøfaktorer (2). Barn som får diabetes , skal legges inn til øyeblikkelig hjelp. Hvis du tror at barnet ditt kan ha fått diabetes , skal du ta kontakt med fastlegen eller legevakten. Det vil bli tatt en blodprøve for å finne ut hvilken verdi blodsukkeret har. Det vil være en progresjon i temaene som tas opp slik at viktige tema for at barnet, etterkvart ungdommen, blir belyst.


For å ha det bra med diabetes i dag, og for å forebygge at det oppstår komplikasjoner senere i livet, trenger enhver som har diabetes mer kunnskap om sykdommen enn hva en gjennomsnittsdoktor har.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg