torsdag 24. desember 2015

Prikker på ryggen

Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Små røde eller lilla prikker i huden er ofte cherry angiomer, også kjent som kirsebærflekker. Disse er svært vanlige.


Dette er en godartet, og normal forandring, som kan komme gradvis med alder. Flekkene er ufarlige og trenger ingen behandling, men kan fjernes med fargelaser om ønskelig, har Guldbakke tidligere forklart til en leser. Takk for spørsmålet ditt.

Du har altså fått hvite flekker på ryggen og skuldrene. Den overveiende mest sannsynlige årsaken til dette er pityriasis versicolor. Det er vanlig blant unge mennesker, og manifesterer seg akkurat slik du beskriver.


Typisk er hvite flekker (ofte med noe skjelling i starten) på rygg, skuldre, overarmer og brystkasse. Man tok også varsel for vær, kjærlighet og annet av marihøner. Folk trodde at de var like gamle som antallet prikker de hadde på ryggen.


SVAR: Hei Det er vanskelig å svare sikkert på det du spør om uten å ha undersøkt deg. Keratosis pilaris eller hyperkeratosis pilaris er en forstyrrelse i forhorningen av huden (keratiniseringen) rundt hårfolliklene.

Tilstanden er karakterisert ved masse små nupper på utsiden og baksiden av overarmene, ryggen , lår, kinn og rumpeballer. Huden kan se ut som om man har kylinghu og den kan kjennes som sandpapir. Mange kjennetegnes av prikker på dekkvingene. Mange vitenskapelige artsnavn består av et tallord og enten -punctata (mørke prikker på lys bakgrunn) eller -guttata (lyse prikker på mørk bakgrunn), og angir dermed antallet prikker på dekkvingene. Forskjellige arter har ulike farver og antall prikker.


Jeg er plaget med røde prikker på kroppen som klør. Prikkene er bitte små og holder seg på èn plass til de er tørket inn (blir en liten skorpe på hvis jeg har klødd meg). Dukker stadig opp nye. Begynte på brystet og skuldrene foran og bak.


Nå er det også på armene, men lite på brystet. Tydeligst er det på overkroppen, på brystet og ryggen. Men det kan også spre seg til halsen og armene, og noen ganger til bena og ansiktet. Hos noen barn blekner det og forsvinner allerede etter noen timer, hos andre kan det vare i flere dager.


Det begynner som en liten rød flekk, som etter noen timer blir til en liten blemme med klart innhold. Er år gammal, og no i det siste har eg fått endel røde prikker på brystet og på skuldrane. Nokon som veit ka dette kan vere, Er ganske sikker på at det ikkje er kviser.


Kan prikkene avsløre marihønas alder?

De fleste kjenner den sjuprikkete marihøna, eller Maria fly-fly som barna ynder å kalle den. Vi har imidlertid hele ulike marihøner her i landet, og bare et fåtall er røde med sorte prikker. Jeg har i løpet av to uker fått masse prikker på ryggen ,de er forskjellig i størrelse, men er vel noen få mm i diameter.


De klør ikke nevneverdig. Har også fått at par av disse på armene og en på puppen. Tror ikke det er en barnayksom. Mange oppsøker hudlege fordi de blir bekymret, men de er ufarlige. Røde prikker i huden er helt vanlige og heter Cherry Angiomer.


LES OGSÅ: Trikset som tar knekken på sorte prikker. Derfor blir prikkene mørke - Årsaken til at de blir brune eller sorte er vanligvis at talget inneholder melanin som blir oksidert ved åpne hudormer, forklarer Rørdam. En av årsaken til at hudormene havner på ryggen er at det er flere talgkjertler der som lager med talg en ellers på huden.


Heisann, de siste få årene har jeg gradvis opplevd å få en slags hvite prikker på skuldrene og øvre del av ryggen. Jeg er veldig usikker på hva disse er for noe og hvordan jeg blir kvitt dem. Legen mente det var fordi huden ikke fikk puste og skrev ut en kortisonkrem men den fungerte altså ikke.


Er det noen der ute med det samme problemet som jeg? Siden mai har jeg hatt hvite prikker på ryggen. Først var det bare noen få, men nå har de spredd seg, og blitt veldig store.


Og med solbrun kropp ser det ut som om jeg har prikker. I det siste har de begynt å komme på begge ov. Prikker som ikke forsvinner er vanligvis små punktblødninger i huden, og er et tegn på alvorlig sykdom. Den mest vanlige tilstanden som er årsak til det er meningokokksykdom, det vil si blodforgiftning og hjernehinnebetennelse som skyldes bakterien som gir smittsom hjernehinnebetennelse.


Hva er korsryggsmerter og hvorfor har jeg vondt i ryggen ? Smerter i korsryggen refererer til de smertene som er lokalisert mellom de nederste ribbena og rumpeballene. Smertene kan også stråle ned i setet og låret og enkelte opplever også smerter i lysken. Hvite prikker på ryggen – Kropp og helseinnlegg12. Utslett på ryggen – Kropp og helseinnlegg20.


Kviser på ryggen – Velvære, hudpleie og kosmetikkinnlegg14. Pityriasis rosea er en hudreaksjon som ofte rammer ryggen som en V. Hei, jeg er en voksem mann, god helse og form, som sliter med utslett på ryggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg