tirsdag 22. desember 2015

Matforgiftning eller omgangssyke

Matforgiftning eller omgangssyke

Ved matforgiftning med parasitter, kan sykdommen vare i uker til måneder. Omgangssyke og smitte Behandling. Viktigst i behandlingen av matforgiftning , er å få i den syke væske og gi behandling som lindrer plagene. Febernedsettende og kvalmestillende medisiner kan hjelpe, men er som regel ikke nødvendig i milde tilfeller.


Matforgiftning eller omgangssyke

Matforgiftning , diagnostikk. Ved toksinutløst matforgiftning går det 1-timer fra inntak av bedervet mat til symptomene kommer, hyppigst starter plagene etter 1-timer. Diagnosen stilles vanligvis på den klassiske sykehistorien med kvalme, diare, oppkast og magesmerter noen timer etter inntak av mat.


Og symptomene varer ikke lenge, kun noen timer. Hva er omgangssyke ? Sykdommen varer normalt fra noen få dager til en ukes ti og den smitter lett. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Forgiftning eller omgangssyke ? Hvordan vet vi at det er matforgiftning og ikke omgangssyke ? Vi kan ikke skille med sikkerhet mellom enkelte typer klassisk matforgiftning og omgangssyke , selv om det går an å gjette.


På den annen side kan omgangssyke skilles fra mat- og vannbårne infeksjoner som skyldes bakterier og parasitter. Vanligvis går en matforgiftning over i løpet av 1-dager. Feil mat og drikke kan forverre tilstanden.


GJØR DIARÉEN VERRE: Grovbrø frukt og grønnsaker blir vanligvis sett på som sunn mat, men akkurat når du er syk bør du ikke belaste tykktarmen mer enn nødvendig. For å unngå smitte av omgangssyken er det viktig med god håndhygiene. Hvis du allerede er smittet har vi flere gode råd som kan hjelpe deg.


Jeg hadde selv først omgangssyke og deretter matforgiftning når jeg var tidlig i svangerskapet (uke 6-ca.). Spurte legen min om dette på første svangerskapskontroll, og han så at bakterier i tarmen og magesekken ikke smitter over til babyen. Det er ikke farlig. Om det er omgangssyken kan det kanskje være andre som er syke i dine omgivelser.


Dersom det er en matforgiftning bruker oppkast komme etter relativt akutt etter bare noen timer etter. Diaré - er det omgangssyke eller noe annet? Diaré er hyppig, tynn avføring som ofte er ledsaget av oppkast og feber.


Med diaré menes minst omganger med vanntynn avføring i døgnet. Selv om det er ubehagelig, er det sjelden farlig. Mannen spyr, spyr, spyr og spyr. Så sitter han på do.


Nå gikk han nettopp rundt og hakket tenner uten å fryse. Hvordan kan vi vite om det er noe han har spist som forårsaker dette, eller om det er omgangssyken og dermed smittsomt. Han har vært på jobb i natt så vi har ikke spist det samme som. Jeg skrev et innlegg for noen dager siden, men fikk ikke fulgt det opp.


Datteren min på år ble syk lørdags kvel dvs. Hun kastet da voldsomt opp og fikk diare. Både søndagen og mandagen hadde hun lett feber. Oppkastet gav seg litt ut på søndagen, men hun er fortsatt litt løs i. Infeksjonen kommer som regel brått og er over i løpet av noen dager.


Vanlige symptomer på diaré og matforgiftning. Akutt diaré, følelse av å være uvel, eventuelt feber og oppkast, samt smerter i hele magen. Hvis ja, er årsaken mest sannsynlig å være matforgiftning.


Kan blant annet skyldes stafylokokker, E. EHEC), Clostridium perfringens eller Bacillus cereus. Flere som har spist samme mat, blir syke. Se også soppforgiftning og blåskjellforgiftning.


Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Går over i løpet av et par dager. Hun forteller at symptomene på matforgiftning vil avhenge av hvilken bakterie, virus eller toksin som er årsaken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg