torsdag 10. desember 2015

Treg mage barn

Forstoppelse hos barn er vanlig, men enkelt å forebygge. Det hender også at barn merker forstoppelsen som små, ukontrollerte lekkasjer av avføring i undertøyet. Her er rådene som hjelper mot magesmerter, hard mage eller treg mage.


Hos mange personer kan man ikke peke på klare årsaker til forstoppelse - at magen er hard. De vanligste forklaringene er uregelmessige avføringsvaner, ignorere trangen til å gå på do, fiberfattig kosthol lite fysisk aktivitet, høy medisinbruk, misbruk av avføringsmiddel, stress eller angst og tilstanden irritabel tarm. De vanligste årsakene til forstoppelse hos barn er for lite fiber i kostholdet, lite fysisk aktivitet og dårlige avføringsvaner.

Men til tross for at barnet egentlig er forstoppet, kan det gå ofte på toalettet for å ha avføring. Det kan da være at det kommer bare små mengder hver gang og at tømmingen er ufullstendig. Tilstanden er ikke uvanlig.


Hyppigst opptrer forstoppelse hos barn i 2-års alderen. Men rådene som hjelper ved akutt diaré, hjelper ikke alltid ved forstoppelse eller treg mage. LavFODMAP-dietten brukes mest til behandling av diaré og luftproblematikk.


Den har vist å virke på forstoppelse også, men dessverre ikke så godt, sier Hausken. De fleste barn får forstoppelse fra tid til annen. Vanligvis varer dette bare noen få dager.

Ved langvarig forstoppelse, vil behandling som beskrevet hjelpe de fleste. En studie fant at behandlingen fungerte bedre for barn under to år enn for de over to år. Hormonpåvirkning under svangerskapet gjør at gravide er mer utsatt for treg mage. Barn som får morsmelkerstatning får lettere forstoppelse enn barn som kun får morsmelk.


Regelmessig inntak av enkelte legemidler og kosttilskud for eksempel jern, vanndrivende midler og sterke smertestillende (opioider), kan føre til at man blir forstoppet. En idé kan da være å gjøre toalettvanene til en fast rutine. Barn kan for eksempel trenes til å gå på do etter middagen. Noen barn glemmer å gå på do når de er opptatt med lek og moro. Tarmen vil etter hvert regulere seg etter dotiden og fordøyelsen kommer i gang.


Kosthold hos barn er viktig for å forebygge forstoppelse. Det er vondt, man blir sur og grinete og ikke lett å ha med å gjøre. Opptil en tredjedel av alle barn har treg mage , men som regel er det enkle ting som skal til for at det skal bli bedre.


Det er en ubredt myte at avføringen blir treg når man blir gammel. Friske eldre som er i alminnelig daglig aktivitet er ikke mer plaget med treg avføring enn andre, men fordi gamle oftere rammes av sykdom er treg avføring på grunn av inaktivitet og sykdom langt vanligere enn blant unge. Kvinner har normalt noe tregere avføring enn menn. Et virkningsfullt råd mot at avføringen er hard er å drikke saft av svisker. Treg mage - kjerringråd.


Andre vil kunne få treg avføring i løpet av livet, og da kan det være et symptom på underliggende plager eller sykdommer som hypothyreose (lavt stoffskifte), diabetes eller depresjoner.

Legen forteller at det heller ikke er uvanlig å slite litt ekstra med hard mage under svangerskap. Hard avføring, hard mage , treg mage – kjært barn har mange navn. Hard eller treg mage betyr at du har tørr og hard avføring i stedet for den normale, litt mykere formen som glir lett og uhindret gjennom tarmen. På grunn av den tørre og klumpete formen blir det mer motstand når den skal ut. Vi i Boots Norge bruker informasjonskapsler (cookies) for å lagre dine preferanser og lage en bedre brukeropplevelse for deg.


Informasjonen vi samler brukes til å forbedre nettstedet og å tilpasse kommunikasjonen vår. Dette er ingen god følelse. Dersom forebyggende tiltak ikke er nok, finnes det legemidler mot forstoppelse gravide kan bruke. Masser barnets mage forsiktig og mykt med sirkelbevegelser (med klokken) hvis det ser ut til at barnet liker det. Hvis ikke slutter du.


Se også vår korte film med tips til hvordan du masserer et lite barn. Gi barnet et varmt ba og masser barnets mage mens det ligger i badekaret. Les mer om forstoppelse.


Det er da det er greit at det finnes hjelp og kjerringråd mot problemet med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg