mandag 7. desember 2015

Blodsukker fastende

Ved insulikrevende diabetes må du noen ganger godta høyere fastende verdier for å unngå nattlige hypoglykemier. Det foreligger insulinresistens. I blodet fraktes glukosen til ulike vev der den brukes som energi og som råstoff for produksjon av diverse stoffer. Det har vist seg at en lavere blodsukkerverdi til sengetid medfører en vesentlig risiko for at man får lavt blodsukker (hypoglykemi)) senere på natten.


Blodsukkernivået hos fastende mennesker er normalt ca.

Med blodsukkerkontroll mener vi hvordan blodsukkeret ligger gjennom døgnet. For å stille en diabetesdiagnose basert på en vanlig blodsukkermåling bør man måle et såkalt fastende blodsukker , som innebærer at man ikke spiser eller drikker noe (kun eventuelt litt vann) etter midnatt, før blodprøven tas på morgenen. Ved å lære deg egenmåling av blodsukker kan du få bedre innsikt i egen sykdom, få hjelp til bedre regulering og dermed redusere risikoen for komplikasjoner. Ved høyt blodsukker settes insulin for å få det ned.


Hvis bldosukkeret er høyt over lang tid kan du utvikle syreforgiftning. I urinen omdannes ketosyrer til aceton, som også pustes ut og det lukter aceton av pusten. Ikke alle kjenner denne lukten selv, spør derfor ev.


Før fastende blodsukker , skal du ikke spise noe (og helst ikke drikker noe, kun eventuelt litt vann) etter midnatt kvelden før blodprøven.

Ved glukosetoleransetest møter du fastende og du inntar en bestemt glukosemengde (g) løst opp i væske på noen få. Heldigvis ser det ut til at man kan akseptere at blodsukkeret er litt høyere enn normalt uten at dette fører til komplikasjoner. Høyt blodsukker om morgenen ved diabetes type kan noen ganger virke uforklarlig. Diabetes diagnostiseres ved to tilfeller av fastende blodsukker over eller ett tilfelle av blodsukker over sammen med andre symptomer på diabetes.


Dawnfenomenet eller Somogyi-fenomenet. Sistnevnte er et resultat av for høy insulindose kvelden før. NÅR MÅLE BLODSUKKER? De norske forskerne har brukt internasjonale definisjoner for prediabetes og har slått sammen fastende blodsukker og HbA1c (langtidsblodsukker). Høyere verdier kan være tegn på diabetes.


Les mer om blodsukker. Langtidsblodsukker, fastende blodsukker og glukosetoleransetest – hva ligger bak begrepene og hva sier de om helsetilstanden? En av våre pasienter med diabetes var bekymret fordi at den gode utviklingen i det fastende blodsukkeret hadde snudd. Tidligere hadde hun etter kostomlegging klart å få blodsukkeret ned fra diabetiske nivåer til å være innenfor normalområdet.


Resultatet blir at blodsukkeret svinger lite hos en frisk person. Et normalt fastende blodsukker ligger mellom -5. Hvad er fastende blodsukker (fasteblodsukker)?

Man skelner mellem måling af “ fastende ” og “ikke- fastende blodsukker”. Fastende ” betyder, at man måler blodsukkeret på et tidspunkt, hvor patienten ikke har indtaget føde forudgående (f.eks. om morgenen, hvor man har fastet siden midnat). HbA1c er en blodprøve som måler blodsukkeret over tid. Blodprøven brukes til diagnostikk og oppfølging av diabetes.


Dette kalles også langtidsblodsukker. Blodglukosen fraktes i blodstrømmen rundt til alle cellene i kroppen din og brukes der som energi. Jeg er heller ingen ekspert på blodsukker , men har hatt svangerskapsdiabetes ganger.


Det er ikke farlig høyt,men altså i grenseland. Tror det er når det når på fastende mage at de ikke engang gidder å ta resten av prøven. Dine HbA1c-verdier er mellom og så den biten jo vel ivaretatt. Hvis de er fastende , så er de ihvertfall altfor høye.


Legen vil ta en blodprøve hvor ditt fastende blodsukker måles. Deretter vil du bli bedt om å drikke en bestemt væskemengde, omtrent ett glass, som er tilsatt g sukker (glukose). Ved svangerskapsdiabetes er enten fastende blodsukker eller blodsukkeret etter to timer, forhøyet.


Ved en slik test må du møte fastende til undersøkelsen (du kan drikke vann). Det tas først en blodprøve hvor ditt fastende blodsukker måles.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg