søndag 13. desember 2015

Fysisk aktivitet

Finn fysisk aktivitet hvis du ser nå. For treningssentre, aktivitetssentre (eldresentre, seniorsentre) og institusjoner for eldre (sykehjem, omsorgsboliger). Utvikling i fysisk aktivitet over tid. Hagearbei rask gange eller lek med barna er eksempler på lette aktiviteter som gir helseeffekt.


Fysisk aktivitet vil si all bevegelse du gjør i hverdagen eller som utføres i form av mosjon eller trening. Prøv Dinepå dager.

Her er et 30-dagers kom-i-gang-program med lav terskel som passer for deg som vil bli mer aktiv. Trening kan gi positive tanker, bedre selvtillit og selvkontroll. Barn som er fysisk aktive, vil få en rekke helsefordeler - mange av disse fordelene kan det være vanskelig å ta igjen senere i livet.


Med et generelt synkende aktivitetsnivå er det viktig at foreldre bidrar til å gi barna gode og positive treningsvaner. Personer som både i yrke og fritid sitter mye. Gjeldende læreplan Læreplan i valgfaget fysisk aktivitet og helse (FAH1-01) Gjelder fra: 01.


Forankring i rammeplan. Barnehagen skal være en arena for daglig fysisk aktivitet og fremme bevegelsesglede og motorisk utvikling (s. 6).


Personalet skal gi barna tilgang til varierte og utfordrende bevegelsesmiljøer, sanseopplevelser og kroppslig lek, ute og inne, i og utenfor barnehageområdet (s. 18).

Aktivitetskassen - Din verktøykasse for kroppsøving og fysisk aktivitet. Kartlegging av fysisk aktivitet. Effekten av fysisk aktivitet i skolen handler istor grad om hvordan den organiseres, gjennomføres og utformes.


Foreldrene har hovedansvaret for at barn og unge er i fysisk aktivitet. Barnehage og skole har ansvar for å samarbeide med foreldrene og legge til rette for fysisk aktivitet mens barna er der. Både inne- og utemiljøet bør tas i bruk for å skape et variert tilbu uavhengig av vær og årstid.


Regelmessig aktivitet er en universalmedisin som forebygger plager og det er en viktig kilde til energi, overskud selvhjulpenhet i hverdagen og god helse. Flere kontrollerte forsøk har vist at angst- og spenningsnivået reduseres etter fysisk trening. Effekten kommer – minutter etter at treningen er avsluttet, og det går gjennomsnittlig – timer før angstnivået igjen vender tilbake til utgangspunktet (25). Hadde fysisk aktivitet vært en pille, ville alle tatt den – På tross av alt vi vet om hvor viktig fysisk aktivitet er for helsen vår, så velger prosent av den norske befolkning å enten være helt inaktive eller ikke aktive nok til å få en helsegevinst. Arbeidsmiljølova pålegg arbeidsgivaren å vurdere tiltak for fysisk aktivitet.


Føresegna skal sikre at verksemdene legg vekt på fysisk aktivitet for arbeidstakarane, sidan dette har gunstige helseeffektar. Barn og unge anbefales å være variert fysisk aktive minst minutter hver dag. Nødvendig for normal vekst og utvikling.


Regelmessig og variert fysisk aktivitet er nødvendig for normal vekst og utvikling av muskelstyrke og motoriske ferdigheter hos barn og unge. Regelmessig fysisk aktivitet er en viktig kilde til helse, livskvalitet og overskudd i hverdagen, og kan brukes til forebygging og behandling av mange sykdomstilstander gjennom hele livsløpet. Jevnlig fysisk aktivitet er nødvendig for normal vekst og utvikling og god helse blant ungdom (13–år). Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet ved Høgskulen på Vestlandet skal bidra til å styrke barnehagens og skolens rolle som helsefremmende og inkluderende arena.


Det er naturlig for mennesker å være i aktivitet.

Aktiviteter som oppleves morsomme og meningsfulle vil ofte styrke identitet og mestringsfølelse, mens aktiviteter som ikke engasjerer kan bli oppfattet som lite meningsfulle, som tidtrøyte, eller som kjedelige. Fylkeskommunen er regional utviklingsaktør for å skape og legge forholda til rette for fysisk aktivitet for alle. Både under og etter kreftbehandling er det bra å være i aktivitet. Det kan bidra både til økt livskvalitet og mindre tretthet og ubehag. Eldre kan få mange av de samme helsegevinstene fra fysisk aktivitet som voksne.


Hos eldre over år er fysisk aktivitet i tillegg helt avgjørende for å opprettholde og forbedre kondisjon, muskelstyrke og balanse. Indikatoren beskriver følgende: Andel barn og ungdom som er utilstrekkelig fysisk aktive, definert som mindre enn minutters aktivitet med moderat til kraftig intensitet daglig. Fysisk og psykisk helse henger sammen, og en psykisk lidelse kan gi økt risiko for fysiske helseproblemer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg