mandag 21. desember 2015

Smerter i øvre del av rygg

Om du har løftet tungt eller feil, kan du kjenne det i kroppen dagen etter. Men konstante plager i øvre del av ryggen som varer alt fra flere timer til flere dager, kan være utmattende. Vanligvis vil det ikke gi smerter , men ofte er skjevheten såpass stor at det kan gi problemer. Skjevhetene kan vise seg på ulike måter.


Sett bakfra kan ryggen ha en S- eller C-form.

Ubehaget eller smertene kan ledsages av oppfylthet, tidlig metthetsfølelse, oppblåsthet, kvalme, brekninger, sure oppstøt og halsbrann. Skoliose: Skoliose fører til skjev rygg. Problemet nå er hovedsakelig øvre del av ryggen (mest på venstre side) Det er som en slags svie eller følelse av å være sliten i ryggen. Noen dager er det helt bra, men så kommer det igjen.


Noen ganger er det også smerter i noen punkter på venste side litt lenger ned mot midjen. Smerter i øvre del av ryggen mellom skulderbladene rammer svært mange av oss. Kanskje ikke så rart når vi tenker på alt kontorarbeid som utføres i høyt tempo med runde skuldre, fremoverbøyd hode og anspente armer.

Ofte sprer smerten seg opp til nakken, ut i skuldre og armer eller frem til brystet. Smerter mellom skulderbladene Smerter mellom skulderbladene Mange har opplevd å ha en smerte mellom skulderblad som stråler frem i brystet. Denne kan oppleves som diffus til svært intens. Et ryggproblem i brystryggen vil kunne gi denne type smerte.


Vi har alle naturlig nok stor respekt for brystsmerter av frykt for hjerteproblemer. Smerter i brystrygg, også kalt interkostalmyalgi, rammer svært mange av oss. Dette er smerter i øvre del av ryggen og mellom skulderbladene.


Svært mange av oss opplever smerter i øvre del av rygg og mellom skulderbladene. Dette er også det enkleste å tyde: — Sitter smertene helt øverst i magen kan det være problemer med magesekken, refluks eller betennelse, sier Kvenshagen. Ved akutte smerter legges en ispose på det mest smertefulle stedet i ca. Dette kan gjentas 5-ganger daglig med en times mellomrom de første 2-dager. Det er viktig å vite at vondt i ryggen sjelden skyldes en alvorlig lidelse og at det ofte forsvinner i løpet av noen få dager.


Ustabil angina pectoris eller hjerteinfarkt. Smerter eller følelse av press, trykk, tyngdefølelse eller sammensnøring sentralt i brystet, eventuelt med utstråling til venstre skulder, armer, kjeve, hals eller øvre abdomen. Kan gi plutselig dyspné, takypné, respirasjonsavhengige brystsmerter og hoste.


Eventuelt hemoptyse.

Smertene kan ligge midt i ryggsøylen, eller ut mot en av sidene. Stikkende smerter i siden Du har sikkert opplevd å få hol men her snakker vi om noe helt annet. Hvis du opplever stikkende smerter som tiltar over timer eller dager, kan det være snakk om blindtarmbetennelse. Da befinner smertene seg nederst på høyre side av magen.


Mange opplever mye stivhet og smerter i øvre del av ryggraden, den delen som kalles brystryggen. Hele ryggsøylen kan stivne til når man har aksial spondyloartritt og man kan stivne i en framoverbøyd posisjon. En slik rygg , som er helt tilstivnet, ser nesten ut som et bambusrør på røntgenbilder. Dette er betennelse i blindtarmen, den vanligste årsaken til smerte i nedre del av høyre side av magen. De fleste tilfeller av ryggstivheter kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser.


Har du smerter i ryggen? For å unngå ryggsmerter er det viktig å styrke muskulaturen rundt mage og rygg. Det viser seg at man kan redusere funksjonen av de dype og stabiliserende muskelgruppene rundt mage og rygg etter å ha hatt vondt i ryggen bare èn gang. Brystryggsmerter og vondt i brystryggen ( smerter i midtre del av ryggen) kan påvirke arbeidsevne og livskvalitet.


Vondt i brystryggen kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er overbelastning, traume, slitasje, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon ( smerter fra muskler og ledd).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg