mandag 7. juli 2014

Vannkopper smitte

Norsk robotteknologi forebygger smitte. Automatisert desinfeksjon av rom og utstyr. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. Hvis en gravid blir utsatt for smitte og ikke vet om de har hatt vannkopper tidligere, bør testes for antistoffer mot varicellavirus.


Vannkopper smitte

Ofte blir mange barn smittet av vannkopper samtidig, enten på skolen eller i barnehagen, hvis ett barn først har fått vannkopper. Sykdommen smitter ved at dråper med virus overføres mellom mennesker. Man kan påføre andre smitte allerede 2-dager før utslettet kommer.


Smitte under graviditet skjer svært sjelden i Norge. Hvis du er vaksinert mot vannkopper eller har hatt vannkopper tidligere, er det ingen grunn til bekymring dersom du er gravid og kommer i kontakt med noen som har vannkopper. I motsatt fall bør du ta kontakt med lege raskt dersom du har vært utsatt for vannkoppesmitte.


Den gir ofte kløende hudutslett med blærer, men forløpet er som regel godartet. Vannkopper er en meget smittsom sykdom som spesielt rammer barn. Hvis mennesker med særlig risiko utsettes for smitte med varicella-zoster virus, kan man gi varicella-zoster-immunoglobulin. Sykdomsforløp og inkubasjonstid ved vannkopper Hvor lang inkubasjonstid er det på vannkopper ? Hvordan er sykdomsforløpet ved vannkopper ? Hvis du har fått helvetesil finnes vannkopp-virus i blemmene, slik som da du hadde vannkopper. Derfor kan du smitte et barn med vannkopper hvis du har helvetesil men du kan ikke smitte andre og gi dem helvetesild.


De fleste får vannkopper i løpet av barneårene. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.


Vannkopper smitte

Selv ved smitte de seks første månedene i svangerskapet, er det kun av 1som får fosterskade. Ved smitte med vannkopper sent i svangerskapet, særlig rundt den tiden du skal føde, kan barnet bli født med vannkopper. Oppsøk derfor raskt lege ved smitte , også like etter fødsel.


For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Utsettes en person med nedsatt immunforsvar for smitte , er det viktig å få gitt et antistoff mot vannkopper innen tre døgn, da det ofte kan forhindre sykdommen. Ved fylte år har av befolkningen hatt sykdommen og de aller fleste er immune mot ny smitte. Aciclovir er tatt i bruk som et effektivt medikament.


Smitte i siste del av svangerskapet eller rett etter fødsel kan gi høy risiko for alvorlig forløp av vannkopper hos barnet. Risikoen for alvorlig sykdom er størst hvis mor får utbrudd av vannkopper dager før eller timer etter fødsel. Gravide kvinner har også høyere risiko for alvorlig forløp av vannkopper , påpeker overlegen. Det første gravide kvinner bør gjøre hvis de tror de har vært utsatt for smitte med vannkopper og ikke vet om de har hatt det, er å ta blodprøve for å se om de har hatt vannkopper.


Et nyfødt barn hvis mor ikke har hatt vannkopper (må bekreftes med blodprøve), er i risikosonen for å få vannkopper om mor får utslett eller utbrudd av vannkopper like før fødselen, eller barnet blir utsatt for smitte innen én uke etter fødsel. Les mer om sykdommene vannkopper (varicella) og helvetesild (herpes zoster) i kapittel om varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) i Smittevernveilederen for helsepersonel (FHI). Den beste måten å forebygge smitte på, er å vaske og tørke hendene godt hver gang du har vært i kontakt med brennkoppene. Det er en fordel med korte negler. Den som er rammet, bør bruke egne håndklær, kluter og sengetøy.


Vannkopper smitte

Ofte holdes barn med brennkopper borte fra barnehage og skolen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg