fredag 18. juli 2014

Hva er fet fisk

Hva er fet fisk

Du har sikkert hørt om fet og mager fisk , men hvilken fisk som er hva er ikke alltid like enkelt å huske i farta. Og vi vil jo gjerne vite hva vi spiser, og hvilke næringsstoffer vi får i oss. Enkelt forklart er forskjellen på fet og mager fisk , hvor fisken lagrer fettet. Fete fisker inneholder 7- av det verdifulle fiskefettet.


Hva er fet fisk

Disse fiskene gir deg også godt med vitamin D. Fiskekjøttet er fast og går ikke så lett i stykker under tilberedningen. Fet fisk er derfor velegnet til woking, steking og grilling. Klikk på en fisk for å få opp informasjon om den.


Gravide bør ikke spise rakfisk. Fisk er mye mer enn omega-3-fettsyrer og jod. Det er også en ypperlig kilde til protein, vitamin vitamin B1 og selen.


Generelt bidrar fisk med viktige omega-3-fettsyrer, selen, jod og protein av høy kvalitet. Man skiller ofte mellom mager og fet fisk , men hva betyr egentlig dette? Brisling er en feit fisk med fett. Forskjellen på fet og mager fisk er at fet fisk lagrer fettet stort sett i muskulaturen, mens mager fisk lagrer det meste av fettet i leveren og lite i muskulaturen. Innholdet av omega-3-fettsyrer omtrent det samme som laks, mens innholdet av vitamin D er nesten dobbelt så høyt.


Innholdet av kalsium er også mye høyere enn i annen fisk , fordi dette er en fisk du typisk spiser med bein. Næringsinnholdet i fisk er utmerket - omega- protein og vitamin D! Fisk inneholder omtrent - protein. Spiser du ikke fisk ? All fisk er en god kilde. Jod inngår i hormonene som lages i skjoldbruskkjertelen i halsen og er viktig for energiomsetningen, stoffskiftet og kroppstemperaturen.


Hva er fet fisk

Faktisk er mager fisk en bedre jodkilde enn fet fisk. Det finnes vanligvis dobbelt så mye jod i mager som i fet fisk. Fiskene er svært ulike i form og utseende og det er større forskjell mellom fisker som slimål og kutlinger enn det er mellom amfibier og pattedyr.


Avkommet kalles yngel. Fiskene oppstod trolig i kambrium, for drøye 5millioner år siden. Hvis du spiser to middager med mager fisk , én med fet fisk og litt makrell i tomat på brødskiva, ligger du godt an.


Tunfisk er på en måte en mellomting, for den har bare prosent fett i seg selv og er det vi kaller en halvfet fisketype. Men hva med tunfisk? Her er en enkel og rask oversikt over hva du får igjen for å spise fisk.


Fet og halvfet fisk som laks, ørret, sil makrell, og kveite har et høyt innhold av marine omega-3-fettsyrer. Du kan for eksempel prøve deg på makrell, sild eller ål, om du tør det Makrellen er ikke like fet nå på våren som den er på høsten, så den regnes vel kanskje som en mellomfet fisk nå. Akkurat det å tilberede fisk er jeg ikke så erfaren me men du kan se på godfisk.


Hva er fet fisk

Når det snakkes om fett , skilles det ofte om mettet og umettet fett. Det er ikke alltid så enkelt å huske hva som er forskjellen. Når du spiser fet fisk blir en del av omega-fettsyrene bygd inn i kroppens celler.


Dette er sunt fordi du får mindre risiko for å få hjerte-karsykdommer enn de som ikke spiser fisk. Forskjellig fisk og sjømat inneholder forskjellige næringstoffer. Vi er heldige her oppe i det kalde nor som praktisk talt kan forsyne oss rett fra havets spisskammer. Fisk , spesielt de halvfete og fete fisketypene er hovedkilde til de marine omega-fettsyrene i kostholdet.


Tran er en annen viktig kilde til disse. Fisk og sjømat er også en god kilde for næringsstoffer som protein, vitamin vitamin B1 jod og selen. Selenrike matvarer reduserer risikoen for prostatakreft.


Hva hvis du ikke spiser fisk ? Hvorfor fet fisk og fisk generelt er sunt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg