fredag 18. juli 2014

Ortoreksi konsekvenser

Det blir etter hvert så viktig å følge opp dette til punkt og prikke at det blir altoppslukende. Man blir stadig mer fokusert og fanatisk - og det glir lett over i spiseforstyrrelser med hva dette fører med seg av fysiske påkjenninger. I ekstreme tilfeller kan ortoreksi føre til et så begrenset matvareutvalg at grunnleggende behov ikke dekkes, en får feilernæring og i enkelte tilfeller død.


Ortoreksi konsekvenser

Således har ortoreksi potensiale til å få like dramatiske konsekvenser som de tradisjonelle spiseforstyrrelsene. Likevel kan dette for enkelte ende i feilernæring og alt for stor vektnedgang. Symptomene på ortoreksi finner man også igjen ved vanlige spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi. Dette er i seg selv ikke negativt - men det bikker over i en forstyrrelse når alt i livet dreier seg om dette, og du unngår sosiale settinger eller andre ting som innebærer at du kanskje ikke kan planlegge eller ha kontroll over alt matinntak og fysisk aktivitet. Strand-Udnæseth kan fortelle at ortoreksi ikke er like alvorlig som de andre spiseforstyrrelsene, men det er ikke dermed sagt at det ikke har konsekvenser.


Det er en mindre alvorlig spiseforstyrrelse og anoreksi er i dag den mest dødelige psykiatriske lidelsen vi har. Disse kan også dele likheter som et behov for å følge strenge regler og et ønske om å føle seg ren. Den største forskjellen mellom ortoreksi og spiseforstyrrelser er at spiseforstyrrelser oftest er motivert av et ønske om vekttap. Helsemessige konsekvenser.


Man kan anta at de fleste som har ortoreksi ikke er noen medisinsk fare. Selv om det ikke finnes en diagnose som tilsier at man har en faktisk spiseforstyrrelse når man har ortoreksi , er det det lidelsen omtales som. Spiseforstyrrelser kjennetegnes av at tanker og atferd om mat og vekt begrenser livsutfoldelsen og forringer livskvaliteten. En spiseforstyrrelse gjør at man både har problemer med å forholde seg til mat, og til egne tanker og følelser.


Der kan være mange og komplekse årsager til ortoreksi. Som det gælder for alle spiseforstyrrelse, er ortoreksi et samspil mellem biologi, følelser og vaner. Udadtil handler ortoreksi om ma krop og udseende. Indadtil handler ortoreksi om følelser, man har svært ved at rumme og håndtere. De senere årene har fokus på sunnhet og trening økt.


I lys av dette snakkes det stadig mer om sunnhets- og treningsmaniske lidelser som ortoreksi og megareksi. Disse tilstandene har ikke egne diagnoser, men vil komme innunder uspesifiserte spiseforstyrrelser. Dette blir brukt om personer som er svært opptatt av å spise sunn og ren mat. Ved ortoreksi har man ikke et fokus på kropp og vekt, slik som man ser ved bulimi og anoreksi, men det kan ofte være et komponent ved anoreksi.


De lager ofte selv maten, fordi de helst ikke vil spise mat tilbredt av andre. Træningsafhængighed indebærer overtræning, der er tvangspræget og medfører negative konsekvenser. Bulimi, anoreksi og andre spiseforstyrrelser skyldes både arv og miljø. Flere kvinner enn menn rammes.


Alvorlige konsekvenser på lang sikt. Anoreksi kan også føre til. Orthorexia: Når det å spise sunt blir et problem - Det som starter som en sunn spisevane kan noen ganger bli en usunn besettelse. Strenge diettregler og sosial isolasjon er bare noen av symptomene på orthorexia, spiseforstyrrelsen preget av en besettelse for sunne matvarer.


Mennesker, der lider af ortoreksi , har et overdrevet fokus på sundhed og det at spise sundt. Som det også ses ved anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning er maden hos mennesker, der lider af ortoreksi , en så stor besættelse, at det hindrer dem i at føre en normal hverdag. Men hvor der ved de andre spiseforstyrrelser er fokus på mængden af ma er der ved ortoreksi fokus på madens kvalitet. GENERELL INFORMASJON OM ORTOREKSI. Innhold: behandling, diagnose, forekomst, generell informasjon og symptomer.


Norsk tidsskrift for ernæring. En av årsakene til at ortoreksi ikke har fått status som spiseforstyrrelse, er forskning som fokuserer på at mennesker med ortoreksi ikke er opptatt av å bli tynnere, men av å spise sunt og “riktig”. Selv om mange av de som lider av ortoreksi blir tynne, så beskrives dette mer som en “følgeskade”, snarere enn som et mål i seg selv.


I de siste årene har det blitt et økt fokus på sunnhet og trening. De sunne og riktige valgene blir så altoppslukende at det utvikler seg til en spiseforstyrrelse. På overflaten handler spiseforstyrrelser om mat, kropp og vekt.


De underliggende årsakene til at en person utvikler en spiseforstyrrelse, er det ofte sammensatte og vanskelige å få øye på. Hun ønsker ikke at være specielt tyn hun vil bare leve sundt, men hendes fokus på madens kvalitet tager overhån og hun danner sig sit eget billede af, hvad der er sundt og laver sine egne diæter, regler og ritualer. Ortorektikeren er besat af sund mad og motion.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg