torsdag 31. juli 2014

Melkealergi

Hva er melkeallergi ? Kumelk er den vanlige årsaken, men melk fra sau, geit og andre pattedyr kan også forårsake en reaksjon. Ved melkeallergi må man kutte ut all melk. Symptomer på melkeallergi Det er individuelt hvilke symptomer som oppstår ved melkeproteinallergi.


Det er ikke uvanlig at allergiske reaksjoner skjer i forbindelse med første møtet med morsmelkserstatning eller introduksjon av fast føde i spedbarnsalderen, da barnet kommer i direkte kontakt med allergenet.

Når barnet begynner med kumelk, for eksempel i barnegrøt eller morsmelkstillegg, kan det reagere med symptomer som oppkast, diaré, magesmerter, hudutslett eller pustebesvær. Småbarn (0-år) med melkeallergi , som ikke ammes, bør benytte en fullverdig melkeerstatning fra apotek. Innen 4-årsalderen er de fleste kvitt sin melkeallergi. Har du melkeallergi kan det være en utfordring å få nok av blant annet jod og kalsium.


En del plantedrikker, for eksempel havredrikk og soyadrikk, er tilsatt kalsium, men ikke alle. Kun noen få er tilsatt jod. Sjekk derfor hva den du bruker inneholder, og vurder sammen med legen din om du kanskje bør ta et kalsiumtilskudd.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.

Hver gang kroppen får i seg melk utløses overreaksjonen (den allergiske reaksjonen). Nettsiden er produsert av Nutricia Norge AS for å gi informasjon og kunnskap om melkeallergi. Ta alltid kontakt med helsepersonell hvis du har mistanke om at barnet ditt har melkeallergi.


Nutricia støtter WHOs anbefaling om at morsmelk er den beste føden for spedbarnet. Neocate og Pepticate er næringsmidler til spesielle medisinske formål. Laktoseintoleranse kan være plagsomt og forvirrende.


En gjennomgående misforståelse er at man blir nødt til å kutte ut alt av meieriprodukter. Vanlige reaksjoner ved melkeallergi er vondt i magen, diaré, oppkast, utslett og kløe. Symptomene på melkeallergi kommer ofte hos barn i nyfødtperioden.


Det er flere forskjellige måter å ikke tåle melk på, og kostrådene for de ulike tilstandene er veldig forskjellige. Her har vi samlet informasjon om både melkeallergi og laktoseintolleranse. Symptomer ved melkeallergi og melkeproteinallergi kan vise seg på mange forskjellige måter. Det er derfor viktig å finne symptomene med en gang.


Les mer på kumelkallergi. Selv om 2-prosent får melkeallergi i løpet av livet, er det som regel. Reaksjon på melk hos unge og voksne skyldes som oftest laktoseintoleranse og ikke allergi.

All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunforsvaret som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. Dette kan resultere i plager som oppkast, diare og utsletter rundt munnen. Tran gir både vitamin D og omega-3-fettsyrer, og anbefales til alle.


Barn som får tilstrekkelige mengder morsmelk eller morsmelkerstatning trenger ikke flere tilskudd. Alle andre med melkeallergi anbefales i tillegg å ta B-vitamintilskudd eller multivitamintilskudd for å dekke behovet for vitamin B som det fins mye av i kumelk. Melkeproteinallergi, ofte kalt melkeallergi , opptrer først og fremst hos spedbarn og i småbarnsalderen, og rammer rundt 1-. De aller fleste vokser det av seg med aldreren, og under voksne har denne matallergien.


Laktose er karbohydratene (melkesukkeret) som finnes naturlig i melk og melkeprodukter, og som gir melken en litt søtlig smak. Hvis du har laktoseintoleranse reagerer du på melkesukkeret, mens de som har melkeallergi ikke tåler melkeproteiner. Melkeallergikere i må ha et kosthold helt uten melk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg