onsdag 16. juli 2014

Bipolar lidelse 1

Tyngden og den omsluttende effekten av en vektdyne kan bidra til bedre og dypere søvn. Kjøp din vektdyne her og få gratis frakt! Bipolar lidelse deles inn i to typer, type og type 2. Har du bipolar lidelse type , opplever du mer enn én episode av depresjon og mani.


Denne typen fører ofte til flere problemer og større funksjonssvikt enn bipolar lidelse type 2. Du opplever episoder med depresjon og hypomani.

Tilstanden debuterer vanligvis i ungdomsårene med periodevise atferdsforstyrrelser og endret stemningsleie. Hos minst halvparten utløses første episode av en ytre belastende hendelse. De fleste får flere episoder i løpet av livet. Mani er en heving i stemningsleiet ut over det normale, med rask tankeaktivitet og tale, et sterkt selvbilde og høyt aktivitetsnivå. Hypomani er en lettere grad av oppstemthet som vanligvis ikke går utover daglige funksjoner eller arbeidsførhet.


Ved bipolar lidelse type opplever du ikke episoder med mani, men det som kalles hypomani. Personer med bipolar lidelse har en tendens til å svinge mellom maniske og depressive episoder, men hos de fleste er det oftest. Manisk er fagbetegnelsen på høyt oppe og depressiv på langt nede.

Denne gruppen lidelser sammenfattes også ofte under begrepet bipolar spektrum-lidelser. Bipolar : Denne formen ble tidligere kalt for manisk-depressiv lidelse. Bipolar er kjennetegnet ved en veksling mellom perioder med dype depresjoner og perioder med ukritisk oppstemthet og hyperaktivitet (mani). Bipolar 2: Denne typen kalles populært for kreativ-depressiv lidelse.


Bipolar brukes som betegnelse på en person som svinger mellom mer alvorlige maniske faser og depresjonsfaser, og er identisk med det som tidligere ble kalt “manisk- deppressiv lidelse ”. Lidelsen er ofte lett å oppdage på grunn av påfallende atferd fra den det gjelder. Ved bipolar lidelse vil omtrent halvparten oppleve en manisk psykotisk tilstand minst én gang i løpet av livet. Les også: Slik kan traumer påvirke kroppen din. Hvordan stille diagnose? Typiske tegn på lidelsen er tydelige svingninger i humøret.


Ofte vil du oppleve å ha episoder med depresjon. Dette vil veksle med perioder med normalt (eutymt) humør uten symptomer, og perioder med oppstemt humør (mani eller hypomani). Graden av hvor løftet stemningsleie er avgjør om man har type lidelse (med mani) eller type lidelse (med hypomani). Noen blir syke allerede som barn, selv om det er uvanlig, og noen blir syke senere i livet.


Hvilken type legemiddel og hvilken dose, avhenger ofte av alvorlighetsgrad og symptomer. Alle legemidler som brukes mot bipolar lidelse kan gi uønskede bivirkninger. Noen legemidler kan passe bedre for deg enn andre.

Vi bruker Elastic Email som vår leverandør for nyhetsbrev. Ved å melde deg på nyhetsbrevet, godtar du at informasjon om din mailadresse blir lagret hos Elastic Email for prosessering i tråd med deres vilkår og personvernpolicy. Kvinner og menn har omtrent like stor risiko for å utvikle bipolar I, mens kvinner oftere enn menn bli rammet av bipolar II. Barn av mennesker med bipolar lidelse har forhøyet risiko for å utvikle sykdommen.


Internasjonale forekomststudier viser svært forskjellige resultater på grunn av ulike definisjoner og krav til funksjonsnedsettelse, men en metaanalyse angir knapt prosent bipolart spektrum hos barn og tenåringer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg