tirsdag 15. juli 2014

Halsbetennelse varighet

Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget. Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1. Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt.


Symptomer og tegn på tonsillitt er feber, svulne tonsiller, sår hals, svelgevansker, grøtet stemme og ømme lymfeknuter på siden av halsen. Har du halsbetennelse med bakterier eller virus blir halsen sår. Det er en vanlig tilstand som ofte opptrer som del av et annet sykdomsbilde, som for eksempel forkjølelse. Virus er den hyppigste årsaken til sår hals. Noen virus kan gi svært kraftige halsinfeksjoner.


Kyssesyke er forårsaket av et virus. Man kan bli smittet av halsbetennelse gjennom dråpe- eller kontaktsmitte. For eksempel ved at en syk person i nærheten hoster eller nyser.


Hehe, jeg har hatt halsbetennelse en gang. Klarte ikke svelge mitt eget spytt, ikke spise, ikke drikke, slet med å puste på grunn av hevelsen i halsen, klarte nesten ikke snakke og måtte da ta hvilepause mellom hvert ord. Hadde høy feber og måtte på dag bli bedt om å bli kjørt på legevakten. Inkubasjonstiden er to til fire dager.


Det er ikke uvanlig at halsbetennelse , som er forårsaket av streptokokker, sprer seg blant skole- og barnehagebarn. Det som hjelper mot selve halsbetennelsen er antibiotika, men det finnes kjerringråd som lindrer smertene. Bli kvitt halsbetennelse. Hva er halsbetennelse med streptokokker? Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse.


Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse, med lett ubehag i halsen. Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. Den skyldes et virus som heter Epstein-Barr (forkortes EBV).


Noen egentlig behandling finnes ikke. Man forsøker å lindre de symptomene som følger med. Barn i skolealder er særlig utsatt, spesielt i vinterhalvåret. Vi snakker som regel om dråpesmitte som overføres via luft. Husker jeg hadde en halsbetennelse for noen år siden som var så smertefull at jeg ikke fikk sove på over et døgn, hver gang jeg skulle svelge, selv om det bare var spytt, følte jeg det som en kniv i halsen.


Sår hals skyldes ofte en virusinfeksjon som går over av seg selv. Behandlingen av halsbetennelse går derfor ut på å lindre smertene, sier farmasøyt og seniorrådgiver Hilde Ariansen i Apotekforeningen. Vanligvis starter det med en typisk virusinfeksjon, som forkjølelse. Vi har mange som kommer til oss fordi de har vondt i ørene, og ørebetennelse er en vanlig årsak. Dette går som oftest over av seg selv, men hvis plagene vedvarer kan det bli aktuelt med behandling hos øre-nese-hals-spesialist.


Hvis det føles som du svelger piggtrå kan det være en halsbetennelse med streptokokker. Det er flere forskjellige typer som kan gi sykdom hos mennesker, men viktigst og mest alvorlig er de sykdommene som fremkalles av de såkalte hemolytiske streptokokker. Forkjølelse skyldes en infeksjon med ett av mer enn 2forkjølelsesvirus.


Virusene angriper slimhinnene i nese og luftveier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg