fredag 25. juli 2014

Søvnbehov baby

Når barnet bør gå til sengs, kan avhenge av om det har sovet på dagen. Men her er noen generelle råd. Rådene er utarbeidet av psykologene Melissa Freidman Zdrodowski og Debbie Freidman Sasson, som driver rådgivningstjenesten Sleep Sister i USA.


Menneskers søvnbehov er like individuelt som menneskene selv. Angitte søvnbehov er derfor bare veiledende, og det vil bare gi bekymringer om du prøver å forandre søvnen til et aktivt barn som i utgangspunktet ikke behøver mye søvn. Hvor mye skal nyfødte sove? De fleste babyer sover mye, men det kan ta litt tid å på døgnrytmen på plass.


Her er gode tips om hvordan du kan legge til rette for barnets søvn, og etter hvert etablere leggerutiner. Hos baby og små barn vil søvnbehovet dekkes av total søvn på dag- og nattestid. Behovet for søvn på dagtid avtar fra barnet er 2-år gammel.


Ved 4-årsalderen har de fleste barn ikke lenger behov for søvn på dagti sier allmennlege hos A-klinikken og Universitetslektor ved UIOA, dr. Så stort søvnbehov har barn i ulik alder. Her er oversikten over antall timer søvn som anbefales. Pass på så ikke søvntoget går. INDIVIDUELLE SØVNBEHOV Alle er forskjellige, det gjelder barn som voksne.


Noen trenger mye søvn, andre har behov for mindre. Ikke minst tar det tid å ”lære” seg å sove om natten når man er helt ny i verden. Husk at det er store individuelle forskjeller når det gjelder barns søvnbehov. Det kan derfor hende at ditt barns behov ikke faller innenfor det timetallet som er oppgitt her. Barnet sover 1-timer mellom hvert målti det gjelder for mange også om natten, men en del barn begynner å sove lengre perioder om natten før de er tre.


Det gælder også for det helt lille barn, selvom tegnene på søvnmangel, som alt andet, kræver at for-ældre og baby lærer hinanden at kende. En baby har til gengæld kun én måde at vise det på, og det er ved at græde, og det gælder det hele: Om det er sult, søvn eller hvad det måtte være. Les også: Den store løgnen om søvn. Lær barnet å sovne selv Noen barn sover bare hvis det er helt stille, hvis det er helt mørkt, eller mens vognen er i bevegelse.


En baby kan godt sove ute, men man anbefaler ikke dette hvis det er kaldt. Ved mer enn ti minus bør man være forsiktig med å ta et nyfødt barn ut. Pulk er dessuten ikke egnet for de aller minste barna.


Søvnmønster for baby mn baby mnd og baby mnd. Livet med en nyfødt baby er en unntakstilstan men jordmor Karin Johansson forteller gjerne litt om hva du kan forvente den første tida. Lær om søvn, amming, bæsjebleier og mye mer. Derfor har jeg lavet et skema, der viser børns gennemsnitlige søvnbehov i forskellige aldre.


At der er tale om gennemsnitlige tal betyder, at nogle børn naturligt sover lidt mindre og andre lidt mere, men det giver en rettesnor for, hvor meget søvn dit barn har behov for. Slap af og fald hurtigere i søvn ved hjælp af det pulserende lys fra indsovningslampen Dodow. Lad dit åndedræt følge lampens skær, og mens du sagte ånder ind og ånder u mærker du, hvordan kroppen falder til ro. Perfekt til dig, der plejer at ligge søvnløs og tælle får.


Barn lærer raskt og takler forandringer langt bedre enn vi voksne. Det er klart at et barn vil protestere når du plutselig bestemmer deg for å slutte med byssing eller mating til det sovner, men det vil ikke ta lange tiden før barnet forstår at det vil bli endringer, forteller Lorentzen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg