fredag 25. juli 2014

Kreft eggstokk

Enkelte faktorer kan øke risikoen uten at vi kan påvirke dem. Vi kan likevel ta noen valg som bidrar til å minske risikoen, selv om det ikke gir noen garanti mot få kreft. For den som får kreft , vil det å være i god form gjøre at man tåler behandlingen bedre og har lavere risiko for senskader.


Kreft eggstokk

Hvert år får rundt 4norske kvinner kreft i eggstokkene (ovariekreft). Det er den tredje hyppigste formen for gynekologisk kreft i Norge, etter brystkreft og livmorkreft. Risikoen for å få sykdommen stiger inntil 60-års alder. Kreft i eggleder og eggstokk kan være vanskelig å skille.


Symptomer, utredning og behandling er lik. Tidlig stadium av sykdommen gir sjelden symptomer. Hos mange kvinner er første tegn på sykdommen opphoping av væske i buken. Kreft utgått fra eggledere er meget sjeldent, med cirka nye tilfeller årlig. Histologi ved eggstokk - og egglederkreft.


Eggstokkreft Invasiv epitelial eggstokkreft. Ved kreft i eggleder skjer spredningen primært ved at kreftceller frigjøres fra tumor i egglederen, sprer seg med væsken i bukhulen, fester seg på bukhinnen og vokser som metastaser. Primært peritonealt karsinom. Denne tumorformen utgår fra bukhinnens coelomepitel, og er således primært diffus i hele bukhulen. Dette utgjør 3– av all gynekologisk kreft.


Antallet er trolig underestimert fordi strenge makroskopiske og mikroskopiske kriterier må oppfylles før diagnosen kan stilles. Median alder ved diagnosetidspunkt er år. Lymfeknuter kan også tas ut for å se om det er kreft i dem. Alt vev blir sendt til laboratoriet hvor det blir kontrollert for kreft under et mikroskop. Dette vil kunne vise hvor langt kreften har spredt seg og hvilket stadium sykdommen er i. Hvis sykdommen er langtkommen med omfattende spredning, kan den ikke kureres.


Niraparib er indikert til vedlikeholdsbehandling av voksne pasienter med platina-sensitiv, tilbakevennende kreft i eggstokk , eggleder og bukhinne. Niraparib utøver effekt ved å hemme enzymet poly ADP-ribose polymerase (PARP). PARP er en familie med proteiner som er involvert i mange cellefunksjoner, inkludert DNA-reparasjon. Prognose for eggstokk - og egglederkreft Epitelial eggstokkreft oppdages ofte sent i forløpet fordi symptomene er diffuse og sykdommen er dermed vanskelig å oppdage. Husk at selv om det er påvist en oppfylling på en eggstokk så er en godartet svulst på eggstokkene langt vanligere enn eggstokkreft.


Cyster på eggstokkene er en vanlig tilstand og indikere svært sjeldent kreftsykdom. Lommelegen får mange henvendelser fra kvinner som er bekymret for kreft , etter tilfeldig funn av cyster på eggstokkene. I Norge oppstår cirka 4nye tilfeller i året. Sykdommen er svært sjelden hos kvinner under år. En rekke ulike celletyper i eggstokkene kan gi opphav til kreft.


Kreft eggstokk

I dette ligger også ulikt potensiale for aggressivitet når det gjelder vekstmønster og spredning. Hvis legen mistenker at cysten kan være tegn på kreft , eller den er svært stor, trenger du kanskje en åpen kirurgi (laparotomi). Kirurgen gjør da et større kutt for å få bedre oversikt over de indre organer.


Cysten vil bli fjernet og videre sjekket i laboratoriet om den inneholder kreftceller. Kreft er karakterisert ved ukontrollert cellevekst. Det er ikke kjent hva som er årsaken til kreft i eggstokkene.


Kreft eggstokk

Det synes også som om p-pillebruk beskytter noe mot utvikling av kreft i eggstokkene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg