mandag 14. juli 2014

Hvordan få barnet til å sove

Flere tusen har fått tilbake nattesøvnen. Prøv Sleepwell Forte til halv pris! Bekymring og grubling fører til nattevåke for mange. Et lite og kjedelig triks kan være redningen.


Vanskelig å få barnet til å legge seg om kvelden.

Barnet våkner mange ganger for å få pupp. Før barnet får fast føde er det helt naturlig at det våkner om natten for å få mat. Gi barnet mulighet til å lære å sovne av seg selv uten hjelp - om barnet til nå har vært vant til å sovne ved mating eller byssing.


Legg henne til å sove søvnig, men våken. Kilde: Nina Misvær, førstelektor, helsesøster og forfatter av boken Sove hele natten. Og hvordan får du den til å sove ? Helsesøster Maria Otter er gjest i denne episoden av Babyverdens podcast.


Når barnet græt og ikkje vil sove , kan du gå inn og seie med roleg stemme: No er det natt og du må sove.

Eit godt råd er å gradvis auke tida du ventar med å gå inn. Dette gjer du heilt til barnet søv. Sidan nokre barn græt meir av å sjå foreldra sine, kan det vere lurt å sjekke om barnet har det bra utan å sjølv bli sett.


I videoen over forklarer han metoden som skal få deg til å. Mari Midtstigen og mannen deler seng med barna. Mange lar barna sove i. Unngå derfor å bruke sengen som straff dersom smårollingen skulle gjøre noe han ikke får lov til. Gjør du det der en gang til er det marsj i seng! Straffer som dette kan få barnet til å få et dårlig forhold til sengen og det å legge seg. Vi må se på søvn som noe helhetlig, det er bedre at barnet sover godt en gang om dagen enn ikke i det hele tatt.


Søvn er så skjørt, sier hun. Når barnet har klart å slutte med dagsøvnen i barnehagen, synes hun det er positivt om barnet fortsatt får mulighet til en hvilestund midt på dagen – uten å sove. Karin Naphaug er forfatter av boken Sov godt, barnesykepleier og helsesøster. Hun forteller at babyen burde vennes til å sove i egen seng etter fylte seks uker, men at mange velger å vente til babyen er mellom seks måneder til ca.


De fleste foreldre ønsker ikke å ha barn i sengen fordi de ikke får sove selv, sier hun. I tillegg tror hun at mange foreldre feilaktig tror at barna har et lite søvnbehov fordi de virker aktive og våkne, mens de i realiteten er overtrøtte.

Kanskje må det være en voksen i rommet sammen med barnet for å få det til å sovne, og kanskje kommer barnet senere på natten gråtende inn på foreldrenes soverom, og ender med å sove der. Dere som er foreldre til små babyer har en ypperlig mulighet til å begynne med gode rutiner. Fra barnet er seks måneder bør du legge barnet når det er søvnig, og gå fra barnet før det sover. Du komme ganske sikkert til å møte kraftig motstand hvis barnet er vant til å styre døgnrytmen sin selv.


Det er ikke enkelt å gjennomføre en plan for å få barnet til å sove , særlig ikke hvis du velger en metode som medfører gråt og ville protester. Vi er jo programmert til å reagere på barnets gråt. Her er leggemetoder som får babyen til å sove uten gråt.


Jeg er sikker på at Sov godt! Dem er det mange av. Den er full av gode og konkrete rå og jeg vil derfor gi en sterk anbefaling til målgruppen.


Den er ikke skrevet som lærebok for helsepersonell eller leger og kan derfor naturlig nok ikke anbefales til denne gruppen. Det er alltid en årsak til at barnet ditt ikke sover. Hvorfor barn ikke sover. Etter å ha jobbet i år med barn og søvnutfordringer har jeg blitt kjent med de vanligste årsakene. Her er en oversikt over de vanligste årsakene som holder barnet ditt våken.


Og for ikke snakke om enda tidligere. Slik får du morgenfuglen til å sove lenger. Men hvorfor må barn absolutt sove alene?


Vi voksne foretrekker jo som oftest å sove sammen og barn liker også ofte å sove sammen med flokken sin. Min datter legger seg som regel i sin egen seng om kvelden, men hun kommer som oftest inn til oss i løpet av natta. De aller fleste av oss har problemer med å sove innimellom.


Gode søvnvaner fremmer bedre søvn og forebygger framtidige søvnproblemer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg