torsdag 31. juli 2014

Statistikk spiseforstyrrelser

Statistikk spiseforstyrrelser

Bulimi, anoreksi og andre spiseforstyrrelser skyldes både arv og miljø. Flere kvinner enn menn rammes. Avslutning og videre oppfølging – spiseforstyrrelser hos barn og unge (pakkeforløp). Hjemmeboende med ernæringsoppfølging. Kvalitetsindikator.


Statistikk spiseforstyrrelser

Still spørsmål Still spørsmål account_circle. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser. I Oslo vil det si mer enn dobbelt så mange undervektige som overvektige jenter. Undervekt tallfestes og debatteres lite i dag.


Dette gjelder særlig anoreksi og bulimi, mens overspisingslidelse oftere starter i voksen alder. Spiseforstyrrelser oppstår som regel i løpet av ungdomsårene. Anoreksi er den tilstanden som tradisjonelt utløser mest omtale og oppmerksomhet, gitt tilstandens ofte dramatiske synlighet.


Det er imidlertid viktig å minne om at bulimi og overspisingstilstander er mange ganger hyppigere. De fleste med bulimi er normalvektige. Det betyr at de hyppigste tilstandene er de som ikke uten videre er synlige. Personer med alvorlige symptomer kan skjule sine. Psykiske plager og lidelser.


Temaside med faktaark og informasjon om psykiske plager og lidelser, og statistikk om psykisk helse i Norge. Ved anoreksi er det økt forekomst av depresjon og angst (bl.a. generalisert angst, symptomer på tvangslidelse og sosial angst).


Statistikk spiseforstyrrelser

En spiseforstyrrelse gjør at man både har problemer med å forholde seg til mat, og til egne tanker og følelser. Tar tanker om mat, kropp og vekt for stor plass i livet? Står du nær noen med en spiseforstyrrelse? Hos ROS kan du snakke med noen som forstår. Bulimi (bulimia nervosa) er en spiseforstyrrelse som kjennetegnes av overspising etterfulgt av fremprovosert oppkast, bruk av avføringsmidler eller overtrening.


Det viktigste du kan gjøre for å bli frisk er å søke hjelp. Kjenner du deg igjen i noen av disse symptomene bør du oppsøke lege. Legen din vil kunne henvise deg til helsepersonell som spesialiserer seg på behandling av spiseforstyrrelser. Det kan hjelpe å ta med seg en forelder eller en venn. Forskning viser at sjansene for å bli frisk er større ved tidlig behandling.


Gresskliper Obs BYGG har et stort utvalg gressklippere både på nett og i butikk. De selvrapporterte tallene på angst og depresjon i Ungdata-undersøkelsene stemmer godt overens med statistikk om psykiatriske diagnoser. Etter fylte år er det en stor overvekt av jenter og unge kvinner som har en angst- eller depresjonslidelse. Vi vet at familien og miljøet rundt mennesker som lider av spiseforstyrrelser er viktige for å komme tilbake til hverdagen. Vårt tverrfaglige team har også god erfaring med å involvere familien i behandlingen, da dette er bevist å føre til gode resultater på lang sikt, spesielt for yngre mennesker med spiseforstyrrelser.


Det rammer særlig jenter i tenårene og unge kvinner. Bedre tjenestetilbud og mer åpenhet om spiseforstyrrelser har ført til at flere ber om hjelp. Antall gutter og menn med spiseforstyrrelser synes stigende.


Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse er de mest vanlige. Det er forskjellige måter å behandle spiseforstyrrelser på, og det går an å bli helt frisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg