onsdag 9. mars 2016

Sopp i hodebunnen

Det typiske tegnet på sopp i hodebunnen er en flekk eller et område som er rødt, skjellende og som skaller (mister hår). Intens kløe foreligger ofte. Lymfeknutene i nakken og på halsen kan bli forstørret.


De soppene som forårsaker hodebunnssopp er især artene Microsporum canis og Tricophyton verrucosum. Disse soppene er zoofile.

Blir man smittet og disse slår seg ned i hodebunnen oppstår det en lokal infeksjon, forteller hudlege Teresa Løvold Berents. En fet hodebunn har som regel for mye talgproduksjon som resulterer i at håret raskere ser fett ut. Mye talg kan også gi kløe og irritasjon.


I tillegg får gjærsoppen Malassezia bedre vekstbetingelser. Malassezia er en vanlig sopp som de fleste har i hodebunnen , overvekst av soppen kan gi flass eller seboreisk eksem. Ringorm i hodebunnen arter seg imidlertid annerledes.


Her gir soppen flekkvis hårtap.

I flekkene kan huden se grå ut eller være dekket med svarte prikker. Prikkene er hårstrå som er brukket. Barn med ringorm i hodebunnen kan også få skjellete hud som ser ut som uttalt flass.


Hodebunnen kan klø og være ganske sår. Infeksjonen er spesielt vanlig hos barn. Vanligste soppen som gir sopp i hodebunn heter dermatofytter.


Første tegn på infeksjon er som regel en tørr, rød og flassende flekk i huden. En lege bør se på hodebunnen din for å finne ut om det er snakk om sopp. Som oftest vil det da bli tatt en sopprøve for å bekrefte diagnosen før behandling kan starte.


I huden i dette området finnes et ekstra stort antall talg- og svettekjertler. Gråe eller rødlige flekker i hodebunnen som flasser. Kan føre til hårtap. Vanligst etter sydenferier eller hos barn med innvandrerbakgrunn.


Tydelig avgrenset, kløende, ofte hissig utslett i en eller begge lysker. Seboreisk eksem skyldes overvekst av gjærsoppen Pityrosporum ovale, som normalt forekommer på huden.

Selensulfid gir sjelden bivirkninger. Dette er også et stoff som angriper sopp. Noen får hudreaksjoner eller opplever at håret blekes. Les om sjampo med selensulfid hos Felleskatalogen.


Har du et tykkere lag med tørr eller skjellende hud i hodebunnen , kan det lønne seg å få vekk disse lagene før du begynner med annen behandling. Hvordan ser sopp i hodebunnen ut – og hvordan føles det? Alle kan få sopp , uansett kjønn og alder.


Ofte er det barna som blir rammet. De finnes i huden og kan noen ganger kan de føre til utslett hos mennesker med sensitiv hud. Hudsopp trives i varme og fuktighet. Det finnes mange andre hudsykdommer som kan misoppfattes som sopp , blant annet psoriasis ved utslett på negler, hender, føtter og i hodebunnen. Hvis du har mye flass er det mer sannsynlig at det skyldes en gjærsopp (Malassezia furfur) som vi alle har i hodebunnen og som hodebunnen reagerer på når det blir for mye sopp.


Da reagerer hodebunnen ved å raskere avstøte hudceller, og da dannes det synlig flass. Les også: Bekjemp sopp i huden med disse naturlige løsningene. For å kunne se endringer er detviktig at du bruker dem regelmessig. Sopp i hodebunnen kan kureres med hjemmelagde og naturlige midler.


De fleste som tror de har det, har egentlig bare tørr eller sensitiv hodebunn. Barnet kan klø i hodebunnen og være ganske sår. En ubehandlet soppinfeksjon i hodebunnen kan nemlig i ytterste konsekvens føre til plettvis skallethet og varig hårtap.


Samtidig er det også viktig å behandle, ettersom du kan smitte andre. I denne guiden kan du lese mer om behandling og forebyggelse av sopp i hodebunnen. Riktig og god pleie av hodebunnen og håret gir både friskt og glansfullt hår, men hjelper deg også med å unngå plager som flass, tørr og kløende hodebunn, hodelus og hårtap. Her finner du gode artikler og produkter som er utviklet og tilpasset de ulike plagene som kan oppstå. Et kjerringråd mot flass er følgende: Når du har tørr hodebunn og flass kan du gni inn hodebunnen med olivenoljen.


La oljen sitte på i en halvtimes tid eller lengre, før du vasker den ut av håret med lunkent vann. Flass - kjerringråd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg