tirsdag 1. mars 2016

Behandling bronkitt

Det vanligste kjennetegn er vond hoste. Man kan også få lett feber, verkende muskler, og tung pust ved lette fysiske anstrengelser. Ettersom de fleste tilfeller av akutt bronkitt skyldes virus, er lindrende behandling av symptomene som regel tilstrekkelig. Antibiotika har ingen hensikt ved viru sinfeksjoner.


Legen vil vurdere akutt bronkitt som mulig årsak til plagene dine ved å sammenligne dine symptomer med det typiske sykdomsbildet av tilstanden.

Hun vil eventuelt lytte på lungene dine med stetoskop og inspisere munnhulen og svelget. Hovedoppgaven for legen er å utelukke andre tilstander som kan kreve behandling. Dersom man har astma eller kronisk obstruktiv bronkitt fra før av, bør astmabehandlingen trappes opp. Kortvarig behandling med astmamedisiner kan være nyttig ved akutt bronkitt dersom man har tungt for å puste, selv om man ikke har astma fra før. Slike medisiner motvirker sammensnøring av luftveiene, noe som ofte kan gjøre det lettere å. For personer med kronisk bronkitt er det problemer med å få luft ut og inn av lungene.


Dersom man røyker er det viktig å slutte med det da dette kan bremse den videre utviklingen av bronkitten. Refvem forteller at bronkitt i de fleste tilfeller går over av seg selv etter få dager uten behandling.

Hvis det trekker ut, det oppstår feber, pusten blir tung eller du føler deg dårlig, bør du nok imidlertid snakke med legen for å vurdere behandling , sier han. Behandling av bronkitt. Av øvrig behandling kan man forsøke slimoppløsende medikamenter (mukolytika), som trolig kan ha en viss lindrende effekt hos de med kronisk bronkitt.


Akutt bronkitt skyldes nesten alltid virus, og antibiotika vil derfor ikke ha noen effekt. Røykere med kronisk bronkitt har en økt sjanse for å utvikle KOLS, og kronisk bronkitt er i seg selv assosiert med en økt dødelighet, selv uten allerede foreliggende KOLS. Har ingen nytte ved akutt bronkitt , med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon.


Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Ved behov for behandling mot bronkitt og samtidig KOLS, se tiltak ved forverring av KOLS. Noen pasienter som er plaget av hoste, sover bedre om natten med hostedempende legemidler. Det er viktig å drikke rikelig med væske. Slimløsende legemidler skal gjøre det lettere å hoste opp slim.


Når cellene i bronkialslimhinnen blir sterkt irriterte, vil de små hårcellene (ciliene) som normalt fanger opp og eliminerer forurensende stoffer, på et punkt slutte å fungere. Bronkitt er en betennelse i bronkialrørene eller bronkiene. Kronisk bronkitt kan føre til lungesykdommer som KOLS. Denne artikkelen vil dekke symptomer, årsak og behandling av akutt bronkitt.


Som ved de aller fleste virusinfeksjoner, finnes det ingen spesifikk behandling. Ved bronkitt , som ved alle infeksjoner, er det viktig å ta til seg mye væske og hvile.

Mange barn har et eller flere tilfeller av pipende, hvesende åndedrett (astmatisk bronkitt ), spesielt i forbindelse med en infeksjon i luftveiene. Studier tyder på at protrahert bakteriell bronkitt kan være vanligste årsak til kronisk våt hoste i førskolealderen ( 5–7), men tilstanden er lite kjent. Det kan bidra til at barna får andre diagnoser og annen behandling ( 9).


Pasienter med akutt bronkitt bør drikke rikelig med væske (særlig vann). Mange leger ser nå at akutt bronkitt som regel er viralt, så antibiotika vil ikke hjelpe. Det man imidlertid kan ha i bakhodet er at bronkitt , akkurat som vanlig forkjølelse, bihulebetennelse og influensa kan utvikle seg til lugebetennelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg