mandag 7. mars 2016

Smerter i albuen

Velkommen til Kensaq. Finn smerter i albuen i dag! De skyldes oftest skader eller overbelastninger. Sener og muskler i albuen blir ofte utsatt for repetetive, tunge og ensformige bevegelser. Noe som gjør dem utsatt for belastningsskader.


Vanlige årsaker til smerter i albuen.

Eksempler på årsaker er: Lateral epikondylitt. Ofte smerter ved håndtrykk og grep på grunn av reflektorisk sammentrekning av ekstensorene. Smerter ved bruk av håndens ekstensormuskulatur. Medial epikondylitt.


Noen av de vanligste årsakene til vondt i albuen er medial epikondylitt (golfalbue), lateral epikondylitt (også kjent som musearm eller tennisalbue) eller idrettsskader, men det kan også skyldes utstrålende smerter fra nakke, skulder eller håndledd. Scroll nedenfor for å se to gode treningsvideoer som kan hjelpe deg med smerter i albuen. Det betyr at hele armens funksjon blir begrenset dersom albuen ikke fungerer optimalt, og det er vanskelig for kroppen å kompensere med andre ledd.


Brudd er en vanlig årsak til nedsatt funksjon i albuen.

Dette betyr at en stiv og vond albue gjør det vanskelig å bruke den smertefulle armen til daglige gjøremål. Av og til kan smerter i albuen ha årsak et annet ste såkalt referert smerte – eksempelvis fra nakke, skulder og håndledd. I samarbejde med Dorthe Brandborg Olsen, kiropraktor.


Albuen , smerter på ydersiden. Belastningsskadene i albuen har en høy forekomst i både i arbeidslivet og i idretten. De har også en tendens til å bli langvarige uten riktig behandling.


Jeg har plaget med mye smerter i albuen nu i noe måneder. Har hatt akupunkturbehandling og physiotherapy også, men det ser ikke ut til og hjelpe mye. Jeg har det værst på natten, da blir albuen stiv og jeg våkne med smerter om jeg røre armen.


Hensikten med behandlingen er å lindre smertene og å dempe betennelsesreaksjonen. Du bør for en periode unngå aktivitet og belastning som gir smerter. Eventuelt bør du endre arbeidsformer som minsker belastningen på albuen. De fleste blir bra med å avlaste og ta det med ro i noen dager eller uker. I noen tilfeller kan det også være smertefullt å bøye albuen , og bare det å åpne en dør kan provosere frem smerter , sier Larsen.


Diagnosen stilles ved at man tar spesifikke (ortopediske) tester av albue , håndledd og eventuelt skulder. Dette gjøres for å avdekke hvilken muskulatur som skaper smertene, og utelukke andre årsaker. Særlig hyppig forekommer smerter på utsiden av albuen - såkalt epikondylitt eller tennisalbue.

Smertetilstander i albue og underarm skyldes oftest skader eller overbelastninger av muskel – og senevev. Plager i albue og underarm skyldes ofte akutte skader eller overbelastning. Etter hvert vil du også kjenne smerten når du hviler, og om natten. Leddet mellom overarmsbenet og albuebenet (articulatio humero-ulnaris) fungerer som et hengsel- eller skrueledd for albuens strekk- og bøyebevegelser.


Det er dermed et sammensatt ledd. Plagene starter som regel med gradvis økende smerter omkring knokkelutspringet på yttersiden av albuen. Hvis man bøyer håndleddet oppover med litt motstan vil man kjenne smerter svarende til knokkelutspringet.


Smertene kan etter hvert stråle opp i overarmen og ned langs yttersiden av underarmen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg