mandag 21. mars 2016

Hepatitt c behandling

Hepatitt c behandling

Gjennom en utredning hos spesialist på sykehus vil det være nødvendig med flere tester, blant annet blodprøve, virusanalyse, leverelastitetsmåling, ultralyd-undersøkelse av lever, og i noen tilfeller vevsprøve av lever. Ny behandling for hepatitt C gjør at over prosent av de som er smittet kan kureres. Det er derfor viktig at alle som kan ha blitt utsatt for mulig smitterisiko for hepatitt C blir undersøkt med en blodprøve.


Hepatitt c behandling

Behandlingen er trygg og har få bivirkninger. Dersom testen er positiv (det vil si at man er smittet av hepatitt C ), vil man få oppfølging av fastlegen i samarbeid med sykehusleger, inkludert vurdering om man skal ha behandling. Slik stilles hepatitt C -diagnosen. Ikke alle blir syke etter smitte. Kroppen kan nedkjempe hepatitt C -viruset på naturlig måte uten behandling , men oftest forblir viruset i blodet.


Den norske legeforening har gjennom Norsk forening for infeksjonsmedisin, Norsk gastroenterologisk forening, Norsk forening for rus- og avhengighetsmedisin og Norsk barnelegeforening nedsatt et utvalg med den oppgaven å gi retningslinjer for utredning og behandling av hepatitt C -virus (HCV)-infeksjon. Norsk veileder for behandling oppfølging av hepatitt C. Utvalget planlegger revisjon hver gang nye HCV medikamenter får markedsføringstillatelse. Vi har ingen vaksine mot hepatitt C. Slik blodprøve skal også tas uker etter avsluttet behandling , for å være sikre på at virus fortsatt er borte. Det blir da også tatt leverprøver for å se at det ikke lengre er betennelse i leveren.


Hepatitt c behandling

Ved vellykket behandling vil antistoffene mot hepatitt C være det eneste sporet etter hepatitt C -infeksjonen. Helsedirektoratet har utarbeidet nasjonale faglige rå som skal hjelpe kommunene og helseforetakene i dette arbeidet. ALLE FÅR BEHANDLING : Olav Dalgar overlege ved Ahus, professor ved Universitetet i Oslo og medlem av Sykehusinnkjøps spesialistgruppe for hepatitt , kan meddele at alle norske hepatitt C -pasienter får tilbud om direktevirkende antiviral behandling etter den siste anbudskonkurransen på området.


Mange som er smittet er ikke klar over det selv. Nå finnes det ny og enkel behandling , som du får helt gratis. Flere av dem har navn etter bokstavene i alfabetet deriblant hepatitt A, hepatitt B, hepatitt C , hepatitt D og hepatitt E. Virusene har ulike smittemåter og seinfølger.


Tross god tilgang på rene sprøyter har nesten halvdelen av de som tar stoff med sprøyte fått hepatitt C. God tilgang på legemiddelassistert rehabilitering (LAR) med metadon eller buprenorfin reduserer også smittespredningen, men det viktigste tiltaket er at så mange som mulig av de med hepatitt C blir diagnostisert og får behandling. IFN-fri behandling med direktverkande antivirala substanser (DAAs) är nu standard som behandling för alla genotyper och har helt ersatt IFN-baserad behandling eftersom biverkningarna är påtagligt färre. Ett flertal DAA läkemedel är nu godkända av den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA.


Forutsetning for behandling er påvisning av HCV-RNA i serum, forhøyet nivå av serum-transaminaser (ALAT) i minst seks måneder og histologiske forandringer forenlig med kronisk hepatitt. Mange i Norge lever i dag med hepatitt C -smitte i kroppen. Hepatitt C -virus er en viktig årsak til kronisk leversykdom. Noen kan eller vil ikke ha behandling , noen få blir ikke friske etter behandling og noen gikk rundt med smitte i flere år før de ble behandlet.


Hepatitt c behandling

Kortere behandling - Victrelis vil tredoble andelen vellykket behandling for genotype 1-pasienter som tidligere har forsøkt behandling , sier Høyte til Dagens Medisin. Medikamentene som i dag brukes for hepatitt C , pegylert interferon og ribavirin, kan gi alvorlige bivirkninger. Boceprevir skal tas i tillegg til disse to. C -bussen til Lillehammer og Gamlevegen 101.


Der kan en enkelt sjekke seg for hepatitt C. Regjeringen har besluttet at så mange som mulig av personene som er smittet, skal tilbys behandling. Er du infisert med genotype har du litt over sjanse for å bli kvitt viruset med ukers behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg