fredag 18. mars 2016

Kolesterolnivå

Kolesterolnivå

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Kjønn: Kvinner har lavere kolesterolnivå enn menn før 50-årsalderen, men i eldre aldersgrupper er nivået høyere hos kvinner. Nesten prosent av alle over år bruker medisiner mot høyt kolesterol. Hva er normalt kolesterolnivå ? Fra Norsk helseinformatikk – tallene er for optimalte kolesterolverdier.


Kolesterolnivå

Normale kolesterolverdier varierer avhengig av alder, kjønn og risikofaktorer. Personer med høyt kolesterol kan ha ulik risiko for hjerte- og karlidelser. Uten disse risikofaktorene er det ikke sikkert at personen trenger behandling. Det er en klar sammenheng mellom kolesterolnivå og risiko for å utvikle karsykdom i hjertet. Forhøyet nivå av triglyserider ser ut til å være en uavhengig risikofaktor for utvikling av karsykdom i hjertet, særlig hos kvinner.


Det finnes ikke noen pålitelige tegn på høyt kolesterol og aterosklerose før sykdommen er kommet ganske langt. Derfor kan det hjelpe å vite om sine risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdom og kolesterolnivå (eller la fastlegen ha kontroll). Overvekt, røyking og usunt kosthold er risikofaktorer for høy kolesterol. Man kan ikke merke et høyt kolesterolnivå , men man kan merke de følgevirkningene som kan komme i form av åreforkalkning og derav følgende hjertekarsykdommer. Symptomene kan være trykkende, knugende smerter bak brystbenet, evt.


Høyt kolesterol, hyperlipidemi, er en av flere risikofaktorer for hjertekarsykdom. Behandling består av kostomlegging, regelmessig mosjon og eventuelt bruk av kolesterolsenkende medisiner. Spis mindre mettet fett og mer fiberrike matvarer. Sammenhengen mellom kolesterolnivå og sannsynligheten for utvikling av hjerte-kar-sykdom har gjort det vanlig å måle kolesterolnivå i blodet hos mange voksne.


Vurderingene av nivået og av hvilke tiltak som eventuelt anbefales er noe avhengig av personens alder, idet unge mennesker gjerne ligger noe lavere i nivå enn eldre. Tolkning og feilkilder I de høyere aldersgruppene er det mange som bruker kolesterolsenkende medisiner. Eneste måte å få vite om du har høyt kolesterolnivå i blodet er å ta en blodprøve. Sjekk hva som er normale koelsterolverdier! Risiko for hjerte- og karsykdom og kolesterolrike matvarer.


Kolesterolnivå

Helsemyndighetene sier (matportalen.no) at det er en sammenheng mellom inntaket av kolesterol fra kosten og nivået av kolesterol i blodet. Hvis du har moderat økt kolesterolnivå , gir dette alene liten økt risiko for kransåresykdom. Har du derimot flere andre risikofaktorer i tillegg, kan det bety at forebyggende behandling med et kolesterolsenkende legemiddel er fornuftig. De vanligste kolesterolmedisinene. De mest brukte kolesterolsenkende legemidlene tilhører gruppen statiner.


Historien om Lise er en kort film om sammenhengen mellom høyt kolesterol og hjerteinfarkt og om viktigheten av å kjenne sitt kolesterolnivå. Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgivning av lege eller annet kvalifisert helsepersonell. Alle kosthold bør være sunne og passende for ditt mål: å gå ned i vekt, få riktig næring, senke ditt kolesterolnivå og triglyserider, forbedre din fordøyelse, redusere inflammasjon osv. Her gir vi deg de ideene du trenger, og vi hjelper deg å finne et kosthold som er riktig for deg. Men du kan gjøre mye selv.


Kolesterolnivå

Ved å spise riktig kan du spise deg frisk. Det har nordmenn gjort jevnt og trutt de siste årene. Har du høyt kolesterol og i risikogruppen for å utvikle hjerte- og karlidelser, kan endringer i livsstil i kombinasjon med legemidler ha god effekt.


Ofte kan det være nok med livsstilendring alene for å oppnå et balansert kolesterolnivå. For å få fullt utbytte av behandlingen er det viktig at du forplikter deg på lang sikt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg