torsdag 10. mars 2016

Langvarig hoste etter forkjølelse

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene.


Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar. Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? I starten har man ofte lett feber, hodepine og man kan føle at man fryser, ofte har man også vondt i halsen.


Disse symptomene vil etter en dag eller to avløses med nysing, rennende og tett nese og hoste , forteller Sol Malm Hagen - lege hos legeappen Eyr. Forkjølelse må ikke forveksles med influensa. Hoste er vanlig under og etter ordinære luftveisinfeksjoner. Oftest vil dette være tørrhoste.


Det vil si at det ikke er noe slim som kommer opp ved hosten. Kronisk hoste er mer enn bare en irriterende plage. Denne type hoste gir i tillegg til hoste , andre symptomer.


Den kan ødelegge nattesøvn, og dermed gjøre folk uopplagte og slitne, gi oppkast, svimmelhet, ufrivillig inkontinens, og til og med brukne ribben. Man får gjerne hoste i forbindelse med forkjølelse , men det kan være andre årsaker. Langvarig hoste og slimdannelse i luftveiene. Jeg har ikke hatt noen andre symptomer, ingen feber, halsvondt, tett nese eller forkjølelse.


Røykere har ofte en mer eller mindre permanent hoste som følge av vedvarende irritasjonstilstand i luftveiene (kronisk bronkitt), men også ikke-røykere kan ha kronisk hoste. Noe som mange voksne ikke er klar over, er at kikhoste er en vanlig årsak til vedvarende hoste. Tørrhoste eller irritasjonshoste er en hoste uten produksjon av slim, dermed er den tørr, og ikke våt som ved slim, sier Bjarte Larsen, fagsjef avdeling Helse Medii Ålesund. Ved tørrhoste kan du ofte oppleve en permanent impuls og trang til å hoste , samtidig som du opplever irritasjon, kiling eller kløe i halsen. Hoste som opptrer midlertidig under en forkjølelse , er som regel uskyldig.


Hoste som varer mer enn fire uker etter en forkjølelse , bør undersøkes nærmere. Røykere som hoster regelmessig, bør søke lege dersom hostemønsteret endrer seg på noen måte. Hoste i forbindelse med andre symptomer som tungpust og piping, kan tyde på astma. Ved sterk eller langvarig hoste , smerter i brystet eller pustevansker. Ved behov for rask, enkel og trygg legehjelp kan du kontakte lege på nett.


Dette er selvstendige legetjenester som ikke leveres av Apotek 1. Tilstanden er karakterisert ved sår hals, slapphet og lavgradig feber i starten. Disse symptomene forsvinner i løpet av få dager og etterfølges av nesetetthet, snue og hoste som kommer i løpet av til timer etter symptomstart. Så godt som hele befolkningen rammes en eller flere ganger i året av forkjølelse. Ved et langvarig sykdomsforløp er det uansett lurt å få legen til å prikke deg i fingeren for å sjekke om det er bakterier på ferde.


Da er det ofte ikke snakk om infeksjon med et nytt virus, sier Bakken Kran. En forkjølelse som ikke bryter helt ut vil nok også forsvinne raskere. Det er det som gjør at du kan føle deg småsyk én dag, men bedre allerede dagen etter. Jo mer solid en forkjølelse er, jo lengre vil den vare, sier allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen. Brynjulf Barexstein til KK.


Hoste kan være et tidlig tegn på utvikling av astma. Mange barn og voksne har hatt uttalt hoste i lang tid før de fikk diagnosen: astma. Typisk er det at den starter samtidig med eller like etter en alminnelig forkjølelse og fortsetter som en plagsom krillehoste.


Mye hosting kan også gi ubehag i halsen. Zyx er resepfrie sugetabletter som er lett lokalbedøvende og lindrer irritasjon i munn og svelg. Selv om både allergi og forkjølelse kan føre til rennende nese, hoste og nysing, følger ofte også muskelsmerter og trøtthet med sistnevnte. Mister du i tillegg matlysten,.


Hos mange også hoste etter fysiske anstrengelser eller forsert ekspirasjon. Gastroøsofageal refluks. Hosteserier som kulminerer med en dyp og kraftig inspirasjon – et kik.


Ungdom og voksne har vanligvis langvarig hoste uten kiking. Nattlige anfall er typisk. Vaksinerte har mildere. Har du langvarig hoste uten noen innlysende årsak bør du oppsøke lege. Hoster du opp blo har pusteproblemer, har høy feber kombinert med hoste eller hoste kombinert med sterke smerter skal du alltid undersøkes av lege, understreker Thune.


Sørg for å drikke nok væske. Enkelte ganger skyldes hoste en sykdom som kan eller må behandles. Sykdommen varer i noen dager og går så over i forkjølelse med vanlig hoste.


I sjeldne tilfeller kan barnet trenge sykehusinnleggelse. Astma kan vise seg som langvarig hoste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg