fredag 25. mars 2016

Cøliaki behandling

Cøliaki, behandling. Har du cøliaki , vil mat som inneholder gluten, skape en betennelse i tynntarmen din. Sykdommen er kronisk, men de aller fleste blir helt symptomfrie med et glutenfritt kosthold. Når en som har cøliaki spiser mat som inneholder gluten, skjer en reaksjon fra immunsystemet som til slutt ødelegger tarmtottene som befinner seg i tynntarmen.


Barn som lider av cøliaki , kan vise redusert vekst og være i dårlig form. En del barn har forstoppelse som eneste symptom.

Tilstanden kan også gi vage og lite uttalte symptomer. Forekomsten av cøliaki varierer betydelig i ulike folkegrupper. Tenk cøliaki når pasienter med annen diagnose ikke blir helt bra. Dermatitis herpetiformis (DH) er en selvstendig autoimmun reaksjon på gluten med autoantistoffer mot hudens transglutaminase-(TG-3).


Emaljeskader oppdages som oftest før man er år, og behandling hos tannlege er da gratis. I tilfeller hvor man har behov for behandling etter fylte år kan NAV dekke tannlegeutgifter. Det kan være vanskelig å bevise at emaljeskader skyldes udiagnostisert cøliaki i barneårene hos de som får diagnosen i voksen alder.


Cirka 1- av den norske befolkning har cøliaki.

Glutenfri kost er eneste behandling ved cøliaki , og behandlingen er livslang når diagnosen er stilt. Ved å bli medlem i NAAF støtter du en god sak og får mange gode medlemsfordeler. Behandling av cøliaki og dermatitis herpetiformis innebærer glutenfri kost resten av livet.


Slik behandling tilheler tarmskadene, opphever mangeltilstander og infertilitet, forebygger osteoporose og bedrer allmenntilstanden. Symptomene kan til å begynne med være ukarakteristiske og kan forveksles med bl. Dette kan føre til forsinket diagnostikk og behandling. Som ved cøliaki finnes det eksempler på at pasienter med dermatitis herpetiformis er blitt gående svært lenge uten at tilstanden erkjennes, selv etter mange legebesøk.


Effektiv behandling med livs- lang glutenfri diett er veletablert. Sykdommen er langt vanligere enn det man tidligere har trod og vi har i dag flere diagnostiske hjelpemidler. For personer med cøliaki er behandling av sykdommen å leve på et glutenfritt kosthold livet ut. Dette vil for de fleste innebære en betydelig omlegging av kostholdet, men man tilegner seg raskt kunnskap, og det finnes en rekke glutenfrie produkter å få kjøpt slik at enomlegging går fint for de fleste. Det er mye som tyder på at kreftfaren ved cøliaki er lavere enn tidligere antatt og at kreftinsidensen hos cøliakere er fallende.


Selv om sykdommen som oftest har et benignt forløp tyder de fleste studiene på øket dødelighet, i størrelsesorden omtrent som ved Crohns sykdom. Symptomer, behandling , diagnose og årsaker er inkludert. Disse tilfredsstiller ikke kravene til cøliaki -diagnosen, men må følges opp og bl. En tilstand med klar gluten-intoleranse uten cøliaki kalles non- cøliaki glutenintoleranse.


De må også skilles fra hveteallergikere.

Resultatene fra dette prosjektet vil bli brukt til å utvikle nye, mer effektive peptidblokkere for behandling av cøliaki. Det finnes ingen medisiner mot cøliaki , men et glutenfritt kosthold vil holde tilstanden i sjakk. Hensikten med dette arbeidet var å gi en oversikt over vanlige forstyrrelser i emalje og dentin, og å registrere erfaringer med diagnostisering, behandling og konsekvenser av mineraliseringsforstyrrelser med fokus på MIH blant tannleger og tannpleiere ansatt i Oslo offentlige tannhelsetjeneste.


Dersom du har cøliaki , må du følge en glutenfri diett resten av livet. Det betyr en diett uten kornvarer som inneholder hvete (og lignende korn som spelt, couscous, semule og bulgurhvete), bygg og rug. Ved cøliaki er det en høy forekost av IgA og IgG antistoffer.


Disse autoantistoffene har en høy sykdomsspesifisitet og er grunnlaget for blodprøver som tas med mistanke om cøliaki.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg