fredag 25. mars 2016

Bukspyttkjertelkreft blogg

Bloggen min laget jeg som nevnt for å fortelle vår historie og finne andre i samme situasjon. Denne gruppen er lukket for allmennheten da vi deler erfaring og følelser der. Vi ønsker at du som har bukspyttkjertelkreft eller er nær pårørende som partner, barn, søsken o. Personlige blogger , nettsider og liknende.


Under finner du noen personlige blogger , nettsider og liknende, som kreftsyke, tidligere kreftrammede eller pårørende har opprettet. Kreftforeningen kan ikke gjøres ansvarlig for innholdet på disse sidene. Den vanskelige bukspyttkjertelkreften.


KRONIKK: Kreft i bukspyttkjertelen er alvorlig, men spesielt de siste 10–årene har det skjedd mye. Studier vi nå gjennomfører i samarbeid med pasientene vil neppe hjelpe dem, men vil kunne komme senere pasienter til gode. Derfor oppretter vi et kvalitetsregister for bukspyttkjertelkreft Viktig tiltak for en kreftform som få overlever.


Bukspyttkjertelkreft er som sagt svært dødelig, men svært underkommunisert og underprioritert. Begrensete behandlingsmuligheter, og likevel nesten ingen forskning, og nærmest ingen tilbud om utprøvende behandling eller deltakelse i kliniske studier. Det til tross for at flere dør av kreft i bukspyttkjertelen enn av brystkreft i Norge. Funnet tyder på at bukspyttkjertelkreft endrer måten resten av kroppen håndterer næringsstoffer.


Resultatene kan hjelpe forskere til å forstå bedre hvordan bukspyttkjertelkreft påvirker resten av kroppen, sier Brian Wolpin. Avmagring, kraftløshet og sterkt nedsatt almentilstand er blant de tidlige symptomene på kreft i bukspyttkjertelen. Christine Bruland studerer seg selv i speilet, Hun ser forandringer på øynene. Det er som de har endret litt form.


Hun bor i København, og det er slutten på første studieår i ernæringsfysiologi. Vi ser ikke samme økende trend av dødelighet av bukspyttkjertelkreft i Norge. Tvert imot er det bedret kirurgi og kjemoterapi som de siste år har gitt noe bedring i overlevelse, og forhåpentligvis etter hvert en nedgang i dødeligheten.


Det opplyser nestleder Tom B. Johannesen i registeravdelingen hos Kreftregisteret, til forskning. Risikoen for bukspyttkjertelkreft øker med alderen. Fem år etter at pasienten har fått diagnosen er det nå 1prosent av mennene og 1prosent av kvinnene som fortsatt lever. Dette fører til at kreften ofte blir oppdaget sent.


Disse symptomene kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Etter at diagnosen er stilt, er median overlevelse cirka måneder, men kortere ved samtidig spredning til lever. I Norge og øvrige vestlige verden er den totale femårsoverlevelsen oftest under.


Det understrekes at kreft i nærliggende organer, distale gallegang, papilla Vateri og tolvfingertarmen, oftere kan opereres. Omtrent 7personer får diagnosen bukspyttkjertelkreft hvert år i Norge. To av de vanligste symptomene ved bukspyttkjertelkreft er smerter og avmagring (kakeksi), og dette kan være store utfordringer for pasienter, pårørende og helsepersonell. Cellegift er eneste alternative behandlingsform for uhelbredelig bukspyttkjertelkreft. Oktober er rosa for brystkreft.


November farges blå for prostatakreft. Men visste du at denne måneden også har en annen farge? At det også er måneden for å få en annen kreftform frem i lyset. Lilla for bukspyttkjertelkreft. Ganske ironisk egentlig, at begge disse kreftformene markeres i samme måned.


Vi har et familimedlem som har fått denne diagnosen for kort tid siden. Ikke er han så gammel han som har fått diagnosen heller, så dette er trist. Jeg har jo fått informasjon om sykdommen, og at han skal opereres i. Median overlevelse hos opererte pasienter er høyere, 15–måneder. Blir kreften oppdaget i tidlig stadium kan det være mulig å operere den bort.


Har sykdommen kommet lengre, finnes det imidlertid behandlinger som kan bremse sykdommen og gi lengre levetid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg