mandag 14. mars 2016

Bronkitt lungebetennelse

Det vanligste kjennetegn er vond hoste. Både bronkitt og lungebetennelse er alvorlige sykdommer som påvirker de nedre luftveiene. De kan føre til mye ubehag og, hvis venstre ubehandlet, kan føre til andre alvorlige forhold. Dette for at man skal kunne utelukke kronisk bronkitt som gjerne skyldes underliggende astma eller kols. Man bør også utelukke en bakteriell infeksjon og sjekke at tilstanden ikke har flyttet seg helt ned i nedre luftveier og blitt en lungebetennelse , sier Høegh Henrichsen.


Les mer om bronkitt i helseleksikonet.

Infeksjonen sitter da lenger ned i luftveiene, i selve lungevevet. Bronkitt kan unntaksvis utvikle seg til en lungebetennelse. Du bør kontakte lege dersom allmenntilstanden blir dårligere, dersom du i forløpet utvikler høy feber eller blir tiltakende tungpustet. En akutt bronkitt er en ukomplisert sykdom. Lungebetennelse (pneumoni) forårsakes av en infeksjon i lungene med bakterier eller virus.


De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.


Når lungevevet blir betent, kan det bli tyngre å puste.

Hva annet kan akutt bronkitt likne på? Symptomene ved akutt bronkitt kan blant annet forveksles med influensa, kikhoste, lungebetennelse , astma og kronisk obstruktiv bronkitt. De to sistnevnte tilstandene bør mistenkes ved langvarige symptomer og gjentatte sykdomsepisoder. En bronkitt er vanskelig å kurere, men det finnes hjelp mot hoste. LES OGSÅ: Hoste hos barn.


Hoste ødelegger nattesøvnen - I av tilfellene er bronkitt forårsaket av virus. Virusinfeksjoner i luftveiene går over av seg selv og krever ingen behandling. Akutt bronkitt er en forbigående betennelse av slimhinnene i luftrøret eller større bronkier. Tilstanden oppstår som regel i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse.


Diagnosen akutt bronkitt kan støttes ved funn av hevelse av mellomgulvet på røntgenbilder. Den aktuelle differensialdiagnosen er først og fremst lungebetennelse. Som regel, men langt i fra allti vil en finne at pasienter med lungebetennelse har høyere og mer langvarig feber og dårligere allmenntilstand.


KOLS-pasienter har lett for å få lungebetennelse i tillegg. Den mest vanlige komplikasjonen av akutt bronkitt er lungebetennelse. Har ingen nytte ved akutt bronkitt , med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon. Velg da antibiotika som ved lungebetennelse.


Ved behov for behandling mot bronkitt og samtidig KOLS, se tiltak ved forverring av KOLS. Hva er behandlingen for bronkitt ? I og med at bronkitt ofte skyldes virus, er det ikke alltid nødvendig å behandle det med antibiotika.

Du kan klare deg med å drikke rikelig, holde deg varm og tørr, og eventuelt ta hostestillende tabletter eller mikstur. Unntaket er i forbindelse med mykoplasma- lungebetennelse , da man kan se flere smittede i samme nære miljø. Ellers friske personer kan i noen tilfeller utvikle lungebetennelse fra en akutt bronkitt eller bihulebetennelse, eller på bakgrunn av en forkjølelse, og ikke minst influensa. Røntgenundersøkelse ville bli tatt mer å eliminere lungebetennelse enn å bekrefte bronkitt. Når bronkiene er betent, er slimet som produseres og den enkelte erfaringer pustevansker.


Voksne med bronkitt kan oppleve en mild feber, tretthet og smerter i brystet. Tungpustethet og tretthet er vanlige symptomer på bronkitt. Ved mistanke om lungebetennelse , kan legen ta blodprøver og eventuelt henvise til en røntgenundersøkelse av lungene.


Ved akutt bronkitt angriper infeksjonen bare de større luftveiene og bortsett fra hoste, er man ikke særlig forkommen. Det er viktig å drikke rikelig med væske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg