tirsdag 29. mars 2016

Blåmuggost gravid

Se oversikt over hvilke oster gravide trygt kan spise. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme.


Jeg elsker blåmuggost og har faktisk spist det selv om jeg vet at jeg ikke skal gjøre det når jeg er gravid. I min abstinens begynte jeg å undersøke innholdet i min favoritt Selbu Blå, og fant ut at den er laget av pasteurisert melk! Faktisk er alle Tines oster laget av pasteurisert melk! Om man varmebehandler ost godt, kan alle typer oster trygt spises av gravide. Lager en knallgod saus med blåmuggost (om jeg så skal si det selv), men er den trygg nå som jeg er gravid ? Flyvning under graviditet.


I denne testen har vi sett på et utvalg blåmuggost og blå- og hvitmuggost (men ikke hvit muggost) som finnes i de største dagligvarekjedene. Gravide er velkomne på flyvningene våre! Vi skulle gjerne testet blåmuggostene som ligger i ostedisken på for eksempel Meny, men alle disse var feilmerket med gram fett, noe som gjorde at de ikke kunne være med i denne testen. Særlig modne oster og parmaskinke er det mange kvinner som savner. Varmebehandling til temperaturer over grader i flere minutter vil drepe bakterien, så derfor kan risikoprodukter som blåmuggost brukes i varmmat uten å utgjøre fare.


Du kan også spise pesto som inneholder parmesan. Kan gravide spise fetaost? Det er mange gravide som lurer på om de kan spise fetaost.


Mattilsynet oppgir at fetaost og lignende salatoster på glass er trygge å spise, dersom glasset er åpnet nylig og osten laget av pasteurisert melk. Jod er viktig for deg som er gravid eller ammer. Test om du får nok! Hvilke oster kan jeg spise på ferie? Kostrådene på denne siden er fra norske myndigheter til gravide.


Matportalens redaksjon svarer ikke på enkelthenvendelser fra gravide , men lagrer henvendelser slik at de blir tatt med i vurderingen når kostrådene skal revideres. Har du spørsmål angående kosthold mens du er gravid , må du ta kontakt med helsestasjon, jordmor eller fastlege. Fått i meg blåmuggost ved et uhell. Ja, dette så jeg også. Og hvorfor sier de i linja før at man kan spise alt så lenge det er pastaurisert?


Men blåmuggost javel. Ikke at jeg MÅ ha denne muggosten altså, bare frista så veldig i går. Er gravid i uke 16. For to dager siden spiste jeg tilsvarende en teskje med dressing som hadde blåmuggostsmuler i seg, før jeg fant ut og fikk byttet dressing.


Meget sikker på at jeg ikke spiste noen av smulene da jeg fikk en mistanke. Idag har jeg mild kløe i halsen og ved ett tilfelle hatt løs mage og vært på toalettet. Jeg vet at en ikke skal spise blåmuggost , men hva med blåmuggost i for eksempel pastasauser? Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat, med mindre den er varmebehandlet godt. Serranoskinke, parmaskinke, salami, fårepølse, fenalår og morrpølse er eksempler på spekemat du som gravid må styre unna.


Unntaket er om det er skikkelig varmebehandlet først. Dersom den gravide kvinnen har spist risikoprodukter for listeriose (men uten at bakterien er påvist i produktet) og utvikler feber uten annen åpenbar årsak bør den gravide undersøkes av fastlege for ev.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg