onsdag 2. mars 2016

Hoste og vondt i brystet

Brystsmerter er smerter av alle typer som oppleves å komme fra brystet. Det kan dreie seg om alt fra bagatellmessige årsaker, som fordøyelsesbesvær og stress, til alvorlige medisinske akuttsituasjoner som hjerteattakk og blodpropp i lungene. I går begynte jeg å få vondt i brystet. Når jeg våkna i dag ble det verre (blir verre nå) og jeg får en hoste som gjør vondt i brystet. I tillegg til en feber jeg merket at kommer.


Hva kan dette være?

Vondt i brystet av å hoste (too old to reply) Astrid Lund. Noen gode råd for kløe i halsen og vondt i brystet ? Jeg har fått legetime tirsdag. Det komemr sikekrt av at jeg er tett i ørene vil jeg tro.


Men jeg hoster så, helt til jeg brekker meg. Er hard tørrhoste, men innimellom er det som om noe løsner. Har hatt og har forts veldi.


I natt våknet jeg med veldig piping i brystet , hoste og vondt for å puste. I dag er jeg fremdeles noe tungpustet, og virker sliten i lungene etter all hostingen.

Dette minner meg om da jeg var liten og slet med bronkitt. Bør jeg i så fall gå til legen? Nettopp i ny jobb og vil nødig være borte. Hoste og sårhet i brystet er kjennetegn på denne sykdommen.


Tørrhoste Så har du feber og vondt i brystet samtidig som du hoster, kan det hende du har fått en lungebetennelse. Smerte og annen ubehagsfølelse i brystet er en vanlig, viktig og noen ganger vanskelig problemstilling. Differensialdiagnosene er mange og omfatter tilstander i alle organene i toraks og abdomen, samt panikkangst. Alvorlighetsgraden varierer betydelig, fra helt godartet til akutt livstruende og umiddelbart behandlingstrengende sykdom.


Røntgenbilde vil vise at lungen er punktert. Halsbrann Sviende smerter bak brystbenet er typisk for slike plager, hvor magesyren kommer opp i spiserøret. Disse plagene kan være vanskelige å skille fra hjertesykdom. Muskel- og skjelettplager.


Denne typen plager er også en vanlig årsak. Dette gjelder spesielt hos unge med smerter i brystet. Her kan smertene stamme fra nakken, brudd i ribbein, muskulatur i brystet eller ryggen. Hoste , betennelse og irritasjon i brysthinnen kan gi brystsmerter.


Lungebetennelse er et eksempel. Det piper ofte i brystet mitt ,men mest når jeg ligger. Symtomene er særlig tydelige om natten eller tidlig.

Pustet tungt, piping i brystet og tett. Ved kraftig lungebetennelse blir allmenntilstanden dårlig, pusten rask, smertene i brystet sterke og feberen høy. Det er også vanlig å hoste opp slim fra lungene. Hos eldre personer begynner lungebetennelsen ofte langsommere enn hos yngre personer, og symptomene kan virke mildere.


Hjerteinfarkt rammer opp mot 15. Norge hvert år, og hver tredje pasient dør av infarktet. Selv om smerter og trykk i brystet er et klassisk symptom, er det faktisk en god del både. Vondter her og der er ikke uvanlig.


Mange sliter med muskelsmerter og hodepine, og med alderen er det normalt med økte smerter i leddene. Gå til lege dersodu får en ny smerte som ikke går.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg