onsdag 9. mars 2016

Søke frikort

Hadde du frikort i fjor trenger du ikke søke om nytt frikort. Frikortet er allerede tilgjengelig for arbeidsgiver. Selv om du hadde frikort i fjor kan du ha fått skattekort i år.


Du kan endre opplysninger om for eksempel inntekten din, slik at skattekortet blir riktig. Du kan ikke bestemme selv hvor mye skatt du vil betale hver måned.

Hvis du vil trekke mer skatt enn skattekortet viser, kan du be arbeidsgiveren din om å gjøre det. Du trenger ikke nytt skattekort. Du kan reservere deg mot automatisk frikort for helsetjenester. Da får du ikke frikort automatisk tilsendt i posten, verken for egenandelstak eller 2. Du må selv ta vare på kvitteringer og søke om frikort når du har nådd beløpet som gir deg rett til frikort.


Den første ordningen er allerede automatisert, og nå slipper du også å søke om frikort for den andre. Frikort for egenandelstak ble automatisert fra 1. Dersom du først har hatt frikort og ser at du kommer til å tjene over 55.

Det beløpet du allerede har tjent uten å trekke skatt av, blir da tatt med i grunnlaget for beregningen av nytt skattekort. Det betyr at du ikke trenger å spare opp til egenandelstak på statlig frikort. Kortet dekker også egenandel på behandlingsreiser som dekkes av helseforetak, samt medisinsk utstyr og viktige legemidler på blå resept. Når du har fått innvilget frikort , får du automatisk tilsendt nytt ved årsskiftet.


Alle innbyggere får fortsatt tilsendt frikort i papirversjon i posten. Nytt utseende på frikort. En arbeidsgiver som ønsker å ansette et barn under år, må søke Arbeidstilsynet om tillatelse.


Tillatelsen må være gitt før barnet kan begynne å arbeide. For nærmere informasjon, se Arbeidstilsynet. Fra denne datoen slipper du å søke om frikort for helsetjenester.


Arbeidsgiver henter frikortet direkte fra Skatteetaten, sier pressesjef Merete Bergeland Jebsen. Er det første gang du trenger frikort , må du huske å bestille det på skatteetaten. Hvis ikke, trekker arbeidsgiver hele femti prosent av lønnen din. Strengt tatt bør ikke du foreta deg noe som helst for å skaffe ungdommen frikort. Den jobben bør ungdommen ta selv, som en del av det å bli voksen.


Jeg skaffet meg frikort selv da jeg var på den alderen, uten innblanding fra foreldre.

Et lite dytt i riktig retning er flott, men vokt deg vel for å frata ungdommen styringen. Dette er fordi frikortet automatisk er tilgjengeliggjort for arbeidsgiver. Skulle du tjene mer enn frikortets maksgrense, er det ingen krise av den grunn. Kan jeg bestille skattekort til jobb nr når jeg har frikort på jobb nr 1? Kan søke som lærling i et annet fylke?


Trenger jeg skattekort eller frikort når jeg har jobb som fotballdommer? Neste år skal vi søke oss lærlingeplass og jeg lurer på om det er mulig å være lærl. Noen få typer tannbehandling omfattes av reglene for frikort egenandelstak 2. Vær imidlertid oppmerksom på at dersom du har rett på tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten, kan du som hovedregel ikke få refusjon fra Helfo som en del av folketrygden. Informasjonen på helsenorge.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg