mandag 14. mars 2016

Podagra behandling

Langtidsbehandling har som hensikt å senke nivå av urinsyre i kroppen og unngå nye anfall. En generell grense er at nivået bør ligge under 3mikromål per liter i blodet. Da er det lav sjanse for nye anfall.


Vanligvis rammer urinsyregikt grunnleddet i stortåa. Man forsøker nå å unngå disse andre begrepene, da de kun leder til forvirring. For århundrer siden ble sykdommen betegnet the disease of kings and king of diseases.

Det er en betennelse i ledd som skyldes at krystaller av urinsyre felles ut i leddet. Hvis urinsyrekrystaller eksponeres for hvite blodlegemer, startes en akutt betennelse som forårsaker et anfall med smertefulle, varme og hovne ledd. Får du disse symptomene er det viktig å oppsøke hjelp selv om smertene forsvinner. Oppsamlingen av urinsyre som forårsaker podagra kan fortsatt skade leddene etter at symptomene går over. Diagnostisering av urinsyregikt.


Medisinsk behandling : Medisinsk behandling av urinsyregikt består dels av behandling av smerter ved anfall, dels av forebyggende behandling. Akutte leddsmerter kan behandles med NSAID (midler mot gikt og smerter), med binyrebarkhormon som ev. En nyutviklet behandling kan beskytte pasienter mot smertefulle anfall. Podagra , urinsyregikt Hva er podagra ?

Enhver som leser tegneserier vet at sykdommen har en forkjærlighet for stortåa til middelaldrende menn. Dette gir betennelse med smerter, hevelse og varme. Det er som oftest stortåleddet som rammes, og sykdommen kalles da podagra eller Kaptein Voms sykdom. Les mer hos Apotek 1. Et anfall varer i 3-dager uten behandling , mens varigheten reduseres til 1-døgn med anfallsbehandling.


Gjentatte anfall over flere år kan gjøre tilstanden mer kronisk, med betennelse i flere ledd. Hyppigst manifesterer urinsyregikt seg som artritt i ett ledd. Klassisk er anfall i grunnleddet til første tå (MTP1), kalt podagra. Noen ganger manifester urinsyregikt seg oligoartikulært (– ledd) eller polyartikulært (mer enn fire ledd).


Betennelsen i sykdommen skyldes at krystaller av urinsyre utskilles i leddene, sener eller andre steder. Behandling som senker urinsyrenivået. Disse blir da røde, hovne og smertefulle.


NOR-Gout-studien har sett på målrettet behandling som skal senke urinsyrenivået i kroppen for å beskytte pasientene mot nye anfall. Hør podcast om urinsyregigt. Uten behandling vil anfallene som regel gjenta seg med ukers og måneders mellomrom. Urinsyregigt og podagra – årsager, symptomer og behandling.


Til slutt oppstår det en kronisk deformerende gikt, som ligner leddgikt. Urinsyremasser kan avleires i indre organer, men det er bare i nyrene de gjør noen skade. Skade av nyrene er den mest alvorlige komplikasjon når urinsyregikt ikke behandles.

Påvisning av for høyt nivå av urinsyre i blodet og urinsyrekrystaller ved mikroskopisk undersøkelse av leddvæske er typiske undersøkelsesfunn. Urinsyrekrystaller i vevene kan forårsake smerte, hevelse og varme i leddene. Dette skjer gjerne i form av anfall som kommer og går. Her er et par enkle tips som kan være til hjelp både som behandling og forebygging. Symptomer på podagra er sterke smerter som oftest opptrer i tærne.


Hvis du har lest tegneserien Knoll og Tott har du sikkert sett at kaptein Vom av og til sitter med bandasjert fot og plages med podagra uten medisin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg