torsdag 5. mars 2015

Foreldre mot mobbing

Foreldre mot mobbing ’ er en foreldregruppe som skal jobbe forebyggende mot mobbing på Jar skole. Gjennom diverse tiltak og kampanjer har vi som mål å informere både elever, foreldre og lærere om viktigheten av å stoppe mobbing. Vi er stolte av å kunne si at det er null aksept for mobbing på Jar skole. Barnet mitt opplever mobbing, hva gjør jeg?


Det kan være mange grunner til at barnet ditt ikke trives. Mobbing og plaging kan være en av dem.

Vi har laget en guide om hvilke rettigheter barnet ditt har og hvordan dere kan gå frem i kontakten med skolen eller barnehagen. Regelverk om skolemiljø – nulltoleranse mot mobbing. Alle elever har rett til å ha et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Det er elevenes egen opplevelse av hvordan de har det på skolen, som er avgjørende.


Filmene er produsert på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet, Kunnskapsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet. Foreldrenettverk mot mobbing sitt overordnete mål er å styrke og sikre at det etableres ordninger og systemer i Norge slik at elever som opplever utrygt læringsmiljø og mobbing i norsk skole skal få den hjelpen de trenger, og at systemene i Norsk skolesystem er bygd opp på en slik måte at elevers rettssikkerhet er ivaretatt. Skal vi vinne kampen mot mobbingen krever det et tverrfaglig samarbei der ulike arenaer som skole, hjem og lokalmiljøet har en samordnet tilnærming til mobbing.


Ved å arbeide for vennskap vil man få et annet fokus enn man gjør ved å vektlegge ordet mobbing.

Kampen mot mobbing starter i det små – Kampen mot mobbing starter egentlig i det små før noen blir mobbet. Voksne som bryr seg, som er til stede der barn oppholder seg i friminuttene, sier Gravdal Kvarme. Hun trekker frem tilsyn av lærere i friminuttet som ett av de mest effektive tiltakene mot mobbing. MOT er et verktøy for mindre mobbing.


Nært samarbeid mellom personale og foreldre og systematisk observasjon og refleksjon over kvaliteten på det uformelle samspillet kan sikre at mobbing verken får oppstå eller utvikle seg. Hun håper at filmen blir vist til klasser, elevrå foreldre og i personalet på skolen. Gjerne til alle grupper samme uke, da det vil ha størst effekt.


Bevisst musikkvalg i filmen. Musikken i filmen er ikke tilfeldig valgt. Hvordan kan foreldre forebygge mot mobbing. Man kan ikke arbeide i skippertak mot mobbing , man må forebygge hele tiden.


Her er noen råd til deg som voksen om hvordan du kan være med å forhindre at mobbing oppstår. Vi takker samarbeidspartnerne for alle bidrag og retter en særlig takk til professor Ingrid Lund ved Universitetet i Agder som gjennom engasjert og kunnskapsbasert prosjektledelse har sørget for å involvere kommuner, barnehager og foreldre i utviklingen av dialogmodellen. I møte med elever, foreldre og ansatte på skoler følte jeg at det var behov for å ha noe felles å ta utgangspunkt i når jeg skulle snakke om mobbing og krenkelser. Filmen skal vekke følelser.


Jeg trengte en film, sier hun. Filmen måtte vise hvordan mobbing kan se ut, og den måtte røre folks følelser – ikke gi konkrete svar. Derfor er Unicef og Dagbladets kampanje mot mobbing så viktig.

MOT og Du kan være Den ene samarbeider om å bruke ”Den ene”-budskapet inn i MOTs arbeid med ungdom og deres foreldre. Et av de viktigste tiltakene MOT bruker for å forebygge mobbing er å bruke ungdom som positive rollemodeller for. Skal man forebygge for mobbing må man avdekke og gripe fatt i enkeltkrenkelser tidlig. Det er meningsfullt og nyttig at skoler, foreldre og elever har tilgang til regler og råd angående bruk av digitale medier. Det er den som er utsatt som med få unntak har.


De deler av Olweusprogrammet som brukes i arbeidet mot tradisjonelle former for mobbing vil med stor sannsynlighet også redusere forekomsten av digital mobbing.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg