mandag 9. mars 2015

Sveler uten kefir

Først som et dugnadsprosjekt fra de ansatte. Med årene utviklet skikken seg til et forventet serveringstilbud blant passasjerene. Selskapets svelerøre er i dag landets mest kjente, så kjent at man kan kjøpe krus med oppskriften trykket på om bord.


Sveler uten kefir

Ikke veldig ulike amerikanske pannekaker og nydelig å servere med litt syltetøy eller brunost på. Dersom du ikke har egen takke, kan du helt fint steke sveler i stekepannen. Svele er en populær norsk klassiker, spesielt på Vestlandet hvor familier gjerne har hver sin oppskrift eller hemmelige ingrediens som gjør svelen ekstra god. Mange forbinder også den tjukke pannekaken med fergeturer i Møre og Romsdal, turer som knytter samfunnene sammen og gir passasjerer en etterlengtet kaffepause. En tradisjonell svele er ca.


Tradisjonsrik kaffemat spesielt på Vestlandet. Tilsett melk og sikt i hvetemel blandet med natron og salt. Stek på takke eller i panne. Visp til en glatt røre. Ingen fergetur uten svele!


Sveler uten kefir

Men hvorfor er det sånn, egentlig? Og hvordan får man svelene så gode og saftige? Men sveler lages alltid med surmelk, fordi de er tradisjonelt et resteprodukt. Nystekte lapper, eller moffeloffer som de også kalles, er alltid populært.


Kjempegodt til frokost, lunsj eller kvelds i helgene, med eller uten gjester. Det er størrelsen det kommer an på. Lapper eller sveler kan kalles luftige pannekaker. Oppskriften med kefir og natron er fra Lise Finckenhagen.


Sveler uten kefir

Pisk eggene lett sammen og tilsett kefir. Ha så de tørre ingrediensene i væsken og rør det hele lett sammen. Smelt smør og rør dette inn til slutt. La røren svelle i minutter før steking. Svelene stekes i panne eller på takke.


Vend svelene når det bobler på oversiden. Bland hvetemel, natron og hornsalt og tilsett vekselsvis med kefir. Ha i smeltet smør til slutt. Stek sveler på takke eller i en stekepanne. Smør avkjølte sveler med smør og strø med sukker.


Del hver svele i to, brett over og server. Se flere deilige lapper og pannekaker her. Hell i kefir , så alt det tørre samtidig. Sveler med kefir smaker supergodt. Rør grundig til røren er klumpfri.


Stekes på takke, alternativt stor stekepanne. Bruk bakepensel for å smøre et tynt lag smør på takken til å begynne me og innimellom etter behov. Som Lula og noen andre påpeker er det store lokale variasjoner, og lapper kan inneholde både hornsalt og kefir. Noen lager også sveler UTEN hornsalt og kefir. Dermed er det NAVNET som er den største forskjellen her.


Men den aller, aller mest berømte oppskriften av dem alle er antakelig MRF-svela! Hvordan lage sveler. Røra består av egg, sukker mel, natron, hornsalt, syrnet melk og smør som røres sammen.


Den kan du lage ved å piske 1g meierismør, 1g sukker og gjerne 1-ts vaniljesukker noen minutter til du får en hvit og luftig masse. Smør på godt med krem utover de avkjølte svelene før du serverer. Ha kefir , sukker og egg i en bolle og visp sammen med en stålvisp.


Sikt i det tørre og fortsett å vispe til en klumpfri røre. Varm opp en stekepanne (gjerne teflonbelagt) på middels varme. Stek passe store lapper (ca 3-om gangen) noen minutter på hver side til de er gyldne.


Dette stemmer, bare østlendinger som tror at svele lages uten hornsalt. Ekte sveler har en distinkt smak som kommer fra hornsalt, så ja dere kan krangle alt dere vil, men det dere prater om er ikke sveler. Bland egg og sukker med en miksmaster til eggedosis. Rør inn kulturmelken og sikt inn de tørre ingrediensene.


Røren skal være tykk. Det går fint an å lage lapper uten melk. I denne oppskriften har vi brukt havremelk og Soft Flora spesial, som er helt fri for både melk og melkeproteiner.


Server lappene nystekte med for eksempel eplemos, og du vil garantert skape jubel rundt frokostbordet. Spis med sukker, brunost, syltetøy eller rømme. Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg