tirsdag 31. mars 2015

Bihullbetennelse

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Bihulebetennelse går også under de medisinske betegnelsene sinusitt eller sinusitis acuta.


Hva er bihulebetennelse ? Barn får normalt ikke.

Ved vanlig forkjølelse er det ofte samtidig betennelse i slimhinnen i nesen og i bihulene. Ikke alle merker noe særlig til betennelsen i bihulene. Dersom utførselsgangen fra en bihule tettes til vil trykket inne i bihulen øke, og det oppstår smerter.


I sjeldne tilfeller kan bihulebetennelse forårsake alvorlige problemer som påvirker hjernen og øynene. Kronisk bihulebetennelse er en tilstand med vedvarende betennelse og hyppige infeksjoner i neseslimhinnen og bihulene. Typiske symptomer er stadig renning av snørr, nesetetthet, ansiktssmerter og tap av luktesans.


Hvem får kronisk bihulebetennelse ? Disse faktorene kan øke risikoen for å utvikle kronisk bihulebetennelse : Allergier, spesielt mot ting som finnes i luften året rundt.

Dette kan være allergi mot mid husdyr eller muggsopp. Ved bihulebetennelse er passasjen ut i nesehulen og nesesvelget lukket helt eller delvis på grunn av en hevelse i slimhinnen i nesen. Neseslimhinnen vil svulme opp ved for eksempel en forkjølelse eller influensa. Alle forkjølelser påvirker bihulene og det vil derfor være en glidende overgang mellom forkjølelse og bihulebetennelse. Det gir mulighet for at bakterier kan trenge inn, og en betennelse kan oppstå.


Ved akutt bihulebetennelse som oppstår etter en forkjølelse, får man smerter over et eller flere par av bihulene, vanligvis i dem som ligger over kjeven. Ubehandlet bihulebetennelse kan gi varig skade av slimhinne i bihule og nese. Akutt bihulebetennelse oppstår vanligvis i tilslutning til en vanlig øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse. Hvis bihulenes utførselsganger lukkes som følge av svullen slimhinne, vil eventuelle bakterier i bihulene ha gode vekstforhold.


Tannverk og bihulebetennelse – En bihulebetennelse kommer ofte i forløpet eller forbindelse med en forkjølelse. Du kan da få hevelse i slimhinnene i nesen og bihulene, og dette kan føre til at slim holdes tilbake eller ikke blir drenert, sier Bente Prytz Mjølstad. Da er det greit å vite at det finnes kjerringråd som er til god hjelp.


Når bihulene blir tette og betente, dannes det noe som kjennes ut som trykk i nesen. Det er dette trykket som forårsaker smerter i hode og tenner. Renser nese og bihuler ved akutt og kronisk bihulebetennelse.


Physiomer bihule nesespray gir rask lindring ved symptomer på bihulebetennelse , som ansiktssmerter og nesetetthet. Nesesprayen inneholder planteekstrakt fra Cyclamen Europeeum L.

Ofte oppstår bihulebetennelse etter en virusinfeksjon, slik som forkjølelse eller influensa. Høysnue og andre allergier kan også forårsake bihulebetennelse. Dersom bihulebetennelsen varer lengre enn én uke, kan det skyldes en bakteriell infeksjon.


Dersom tilstanden vedvarer lengre enn måneder kalles den for kronisk bihulebetennelse , mens betennelse som varer kortere enn dette kalles for akutt. Noen mennesker får det aldri, mens andre får bihulebetennelse så snart de blir forkjølet. Det sies at bihulebetennelser mest påvirker personer som ikke klarer å uttrykke sine følelser og ikke kan, eller finner det vanskelig å gråte.


Omtrent av dem som får akutt bihulebetennelse , blir bra av seg selv, uten behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg