tirsdag 3. mars 2015

Råd mot forstoppelse

Men rådene som hjelper ved akutt diaré, hjelper ikke alltid ved forstoppelse eller treg mage. LavFODMAP-dietten brukes mest til behandling av diaré og luftproblematikk. Den har vist å virke på forstoppelse også, men dessverre ikke så godt, sier Hausken.


LES OGSÅ: Dette mener norske forskere om lavFODMAP. Ved langvarig forstoppelse eller treg mage. Ved blod eller slim i avføringen.

Ved sterke magesmerter eller feber i tillegg til forstoppelse. Dersom avføringsvanene forandrer seg, og du ikke vet hvorfor. Dersom forebyggende råd eller kortvarig bruk av reseptfrie midler ikke har tilstrekkelig effekt. Treg mage og forstoppelse er et problem som mange har til tider. Dette er et kjerringråd som skal være til god hjelp.


Les mer om forstoppelse. Forstoppelse kan være så ille at man får veldig vondt imagen. Det er da det er greit at det finnes hjelp og kjerringråd mot problemet med.

Derfor vil jeg i dag dele mine beste tips for å unngå nettopp forstoppelse. Drikk rikelig med væske. Dehydrering bidrar til forstoppelse så pass på å få i deg rikelig med væske gjennom dagen. Hos mange personer kan man ikke peke på klare årsaker til forstoppelse - at magen er hard.


De vanligste forklaringene er uregelmessige avføringsvaner, ignorere trangen til å gå på do, fiberfattig kosthol lite fysisk aktivitet, høy medisinbruk, misbruk av avføringsmiddel, stress eller angst og tilstanden irritabel tarm. Det du spør om, er imidlertid råd mot forstoppelse , og jeg ser at du allerede bruker en del av de rette tingene. Det viktigste er at man inntar disse matvarene regelmessig, hver eneste dag, og er tålmodig, å prøve det av og til når avføringen først er blitt har har lite for seg. Først og fremst kjennetegnes forstoppelse av at man går sjelden på do.


Men, det kan også skje at du går på do hver dag, men likevel har forstoppelse fordi tarminnhold bare så vidt kommer forbi en blokkade i tarmen, sier Eskerud. Smerter, særlig i forbindelse med dobesøk, mye luft og oppblåsthet er plager som ofte følger forstoppelse. Maltekstrakt har tradisjonelt vært mye brukt mot forstoppelse. Det foreligger lite dokumentasjon på om det faktiske hjelper, men kan forsøkes ved milde former for forstoppelse for å mykgjøre avføringen hos barn under år.


Vanlig dosering av maltekstrakt er teskje i 2ml melk ved 2-måltider per døgn. Plages du med forstoppelse og har lyst til å finne et kjerringråd mot det, så kan vi anbefale å prøve følgende. Kjerringråd mot forstoppelse går ut på å blande to teskjeer med fruktsukker i en kopp med nylig oppkokt vann og drikke på fastende hjerte.


Vanlige årsaker til forstoppelse er arvelige forhol for lite fiber i kostholdet, at du drikker for lite væske eller at du mosjonerer for lite. Mange vil kunne oppnå en avførende effekt mot forstoppelse ved å drikke kaffe eller spise svisker.

Apoteket har også avførende midler som kan hjelpe. Skjult forstoppelse. Hvis man har en ordinær forstoppelse , vil man merke det ved de ovennevnte symptomene.


Har du derimot en skjult forstoppelse , er det ikke sikkert du er oppmerksom på det. Et viktig råd når man sliter med forstoppelse , er å ta seg tid til å gå på do, sier Løvendahl Mogstad. Tarmen er avhengig av en slags regelmessighet, så utsetter vi dobesøket stadig vekk, kan vi undertrykke tarmens naturlige tømningsreflekser.


Dette kan føre til at magen kommer i ulage, sier hun. Man går sjeldnere på toalettet, og avføringen blir treg eller hard. Noen opplever også følelsen av oppblåshet og magesmerter. Fiberrik kost, nok vann og fysisk aktivitet er viktige tiltak for å unngå forstoppelse.


Hva kan vi så gjøre for å motvirke treg mage og forstoppelse ? Et nøkkelord er å ha gode rutiner og leve regelmessig. Et annet er å sørge for å innta nok væske i løpet av dagen. Et tredje er å sørge for av det er nok olje i tarmen til enhver tid. Den rammer særlig kvinner, eldre, fysisk inaktive, de med fiberfattig kost.


Takk for at du skriver til oss. De beste rådene ved forstoppelse er jevnlig fysisk aktivitet, drikke rikelig med væske og å spise fiberrik mat som grove kornprodukter, grønnsaker osv. Det er en ganske vanlig plage, og heldigvis finnes det råd. Blant annet er det enkelte matvarer du med fordel kan spise om avføringa er hard eller treg.


Forebyggende råd mot forstoppelse. Fiber er bra for tarmen, den får fart på sakene og kan gjøre hverdagen din enklere. Sørg for at du har minst et fiberrikt måltid i løpet av dagen. Det finnes flere råd for å forebygge og behandle forstoppelse. Et gammel råd mot forstoppelse er å drikke sitronsaft i en kopp varmt vann uten tilsetning av søtningsmiddel, en halv time før frokost.


En teskje honning i en kopp varmt vann hver morgen før frokost virker også gunstig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg