fredag 20. mars 2015

Stoffskifte hos barn

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Det er utrolig viktig med god oppfølging av barn med stoffskiftesykdom, særlig de første leveårene, hvor veksten er størst. I denne periode pågår hjernens modning for fullt, og den er da ekstra mottakelig for de skadevirkninger en ubehandlet hypothyreose kan ha, sier Jens Jørgensen.


Ungdommer er en utsatt gruppe for jodmangel.

Jodmangel kan gi struma og lavt stoffskifte. Melkeprodukter er en viktig kilde til jod. Cøliaki, leddgikt og diabetes er sykdommer som man ofte ser i kombinasjon med lavt stoffskifte hos barn.


Se symptomer på lavt stoffskifte for å se om ditt barn har noen av disse. Barn som har lavt stoffskifte. Stoffskiftesykdom er lett å overse hos barn Det er viktig at foreldre ikke aksepterer at det er noe barn ”vokser av seg” hvis de blir uvanlig slappe og trette over tid. De må da sjekkes grundig for å utelukke eller bekrefte at det dreier seg om stoffskiftet, oppfordrer barnelege Jens Jørgensen ved Pediatrisk Forskningsinstitutt på Rikshospitalet.


Risikoen for å få lavt stoffskifte øker med alderen, særlig etter års alder. Medfødt lavt stoffskifte er mer uvanlig.

Dette testes hos alle nyfødte ved norske sykehus. I dag har vi sceening for medfødt lavt stoffskifte hos nyfødte, men lavt stoffskifte kan også ses i barneårene. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer hos barn – for eksempel om man ser dårlig vekst i ung alder eller rask vektoppgang, dårlig konsentrasjon og læreevne. Tilstanden kan enkelt sjekkes med en blodprøve hos legen.


Behandlingen er enkel uansett årsaken til lavt stoffskifte hos barnet. Barnet må, slik som voksne med lavt stoffskifte , få tilført stoffskiftehormon tyroksin utefra. Dosene per kilogram kroppsvekt er høyere for barn enn for voksne, og tyroksinbehovet øker med alderen selv om dosene per kilogram blir mindre. En annen viktig årsak til lavt stoffskifte er kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen. En svært sjelden årsak til lavt stoffskifte er svikt i hypofysen sin produksjon av TSH.


En overaktiv skjoldkjertel, tyreoidea, medfører høyt stoffskifte , hypertyreose. Det er en sykdom som skyldes økt produksjon av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3), som lages i skjoldkjertelen. I den vestlige verden screenes det for medfødt hypotyreose i en blodprøve som tas like etter fødselen.


Dette kalles kuldeintoleranse. Personer som fryser lett, kan ha lavt stoffskifte. Sykdommen kan gi mentale endringer. Angst, redusert hukommelse og depresjon kan skyldes lavt stoffskifte.


Hos kvinner kan tilstanden gi menstruasjonsforstyrrelser. Enkelte får smerter i ledd og muskler. Huden kan bli tørr og kald.

Neglene kan bli tynne. Stoffskifteforbundet er en frivillig interesseorganisasjon for personer med sykdommer i skjoldbruskkjertelen og deres nærmeste. Lavt stoffskifte i svangerskap handler først og fremst om kvinner som har en kjent hypotyreose og behandles for dette før de blir gravide.


Men lavt stoffskifte kan også oppstå i svangerskapet. Hva er hypotyreose? Hos normale friske personer styres stoffskiftet av hormoner fra hjernen, hypofysen og skjoldkjertelen. For høyt stoffskifte. Dersom du ikke har symptomer, normal tyroxin og lett forhøyet TSH kalles det subklinisk hypothyreose.


Det er omdiskutert hvorvidt denne tilstanden skal behandles, sier Nordstrand. Høyt stoffskifte kan ha flere årsaker, men den vanligste er Graves sykdom. Vanskelig å bli klok på lavt stoffskifte ? Her er lynkurset du trenger. Print det ut, ta det med til legen din for en samtale basert i kunnskap. Vanlige symptomer ved lavt stoffskifte Skjoldbruskkjertelen, thyroidea, er en sentral kjertel når det gjelder helse for alle pattedyr.


Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring. Dette fører til at alle cellene i kroppen går på ”høygir”. Både operasjoner, stråling og enkelte legemidler kan skade skjoldbruskkjertelen. Noen ganger er det nødvendig med tester for å utelukke årsaker til sykdommen.


Nyfødte testes for lavt stoffskifte i Norge. Ved god behandling kan de fleste leve godt med sykdommen. Dersom du lurer på om du kan ha sykdommen, kan legen undersøke for dette med blodprøver.


Behandling med thyroxin kan gi personer med lavt stoffskifte mye bedre livskvalitet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg