mandag 16. mars 2015

Hypotyreose symptomer

Eldre med hypotyreose har ofte færre symptomer og tegn. Påvirkning av mentale funksjoner kan gi depresjon, tiltaksløshet, hukommelsessvikt, demens, treghet, økt søvnbehov. Symptomer fra muskler og skjelett kan være muskelsmerter, leddsmerter, hovne ledd.


Huden kan bli tørr og kjølig, neglene sprø og tynne. Det kan gi symptomer som tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap. Du kan også ha lavt stoffskifte uten at du legger merke til det.

Legen bør også vurdere deg ut fra symptomer , ikke bare blodprøver. Hvis du har fått en diagnose og fortsatt har mange av disse symptomene, er det på tide å bli mer informert om bedre thyroideabehandling. Gravide kvinner kan utvikle antistoffer mot skjoldbruskkjertelen sin og dette bør sjekkes ved symptomer på hypotyreose. Medfødt underutvikling eller mangel på skjoldbruskkjertelen, kan også være en årsak.


I global sammenheng er jodmangel viktigste årsak til lavt stoffskifte. Skjoldbruskkjertelen må ha jod for å kunne lage tyroksin. Det krever nærmere undersøkelse med tanke på om det foreligger tumor, og om det er svikt i produksjon av de andre hypofysehormonene.


Tidlig hypotyreose kan være nesten uten symptomer. Etter hvert blir imidlertid symptomene tydeligere.

Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer , vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte, men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen. Hos noen kan subklinisk hypotyreose være forbigående, og de kan senere få normale TSH-verdier. Har du lavt stoffskifte ( hypotyreose ) betyr det at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin). Lavt stoffskifte behandles ved å tilføre tyroksin i tablettform.


Noen legemidler kan gi hypotyreose , for eksempel hjertemedisinen amiodaron (som inneholder store mengder jod) og de nye kreftmedisinene som stimulerer immunsystemet gjennom immunterapi (sjekkpunkthemmere). Her kan du lese mer utfyllende om lavt stoffskifte ( hypotyreose ). Hos mennesker med hyperthyreose produserer skjoldbruskkjertelen for mye skjoldkjertelhormon. Når dette skjer, er kroppens stoffskifte økt, noe som kan føre til en rekke symptomer. Hyper = overdreven.


Stoffskiftesykdom - en kvinnelidelse. En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose (høyt stoffskifte) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte) livslang behandling. Symptomer Slapphet og uopplagthet , vekttap (men økt appetitt) og diaré kan være symptomer på høyt stoffskifte.


Andre tegn er svette og ubehag i varme omgivelser , rastløshet, fine skjelvinger (mest synlig på fingrene), sjeldnere menstruasjon enn vanlig, hurtig puls og utstående øyne. I gruppen av pasienter med ervervet hypotyreose og da særlig i ungdomsgruppen, finner man noen som fortsatt har symptomer på hypotyreose tross tilfredsstillende nivåer av TSH og fritt-Tog optimal levotyroksin behandling. En del pasienter med latent hypotyreose har imidlertid symptomer , og man regner med at – vil ha nytte av tyroksinbehandling på dette stadiet. Det er viktig å ha en sikker diagnose før behandling startes, siden den vanligvis blir livslang.


Subklinisk hypotyreose , hyperlipidemi og hjerte- og karsykdom. Selv om det kan være av begrenset verdi å behandle tidlige stadier med tanke på symptomer , kan langvarig subklinisk hypotyreose , analogt til udiagnostisert diabetes, tenkes å kunne gi organskader. Symptomer på lavt stoffskifte kan variere sterkt fra person til person.

Ofte utvikler sykdommen seg sakte, og i enkelte tilfeller merker man bedring etter å ha fått behandling uten å ha vært klar over symptomene på forhånd. Sykdommen kan gi en rekke ulike ubehag. Fordi den viktigste oppgaven til dette hormonet er å opprettholde hele forbrenningen i kroppen, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor personer med hypotyreose har symptomer som kan forbindes med nedsatt forbrenning. Gjennomgått tyreoideakirurgi eller tidligere radiojodbehandling er andre årsaker.


Pasienten har vanligvis milde og uspesifikke symptomer , men kan i ekstreme tilfeller presenteres som myksødemkoma. På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg