tirsdag 3. mars 2015

Bakteriell infeksjon

Norsk robot fjerner MRSA og anna smitte fra rom og utstyr. Decon-X fjerner MRSA effektivt fra alle overflater og utstyr. Vi vet ikke sikkert hva som forårsaker tilstanden, men risikoen øker med ny partner eller ved hyppige partnerbytter. Du kan bli rød og hoven, feber er også vanlig.


Noen bakterier, virus, protozoer og sopp kan forårsake infeksjoner hos friske personer.

Andre mikroorganismer forårsaker infeksjoner hos mennesker der kroppens forsvarsverk er svekket. For eksempel kan en pasient som får antibiotikabehandling for en bakteriell infeksjon , utvikle en soppinfeksjon. Dette er fordi antibiotika utrydder bakteriefloraen slik at soppen får anledning til å formere seg og forårsake infeksjon. Rengjøring og vask av øynene med rent vann flere ganger.


Bakterielle infeksjoner er ofte årsak. Aktinomykose er en bakteriell infeksjon som forekommer hovedsakelig hos dyr, men kan også i sjeldne tilfeller gi kroniske betennelser hos mennesker, primært i munn, svelg, genitalia og tarmer. Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse.

Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse, med lett ubehag i halsen. Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging. Influensa: Oppsøk lege ved disse symptomene – Er det mange som er urolige for at de har for høy CRP? Nei, det vil jeg ikke si. En infeksjon (fra latin inficere, besmitte) er en betegnelse på når bakterier, parasitter, virus o. Inntrengeren drar nytte av bærerens (organismens) ressurser for å formere seg, vanligvis på bærerens bekostning.


Symptomer og funn Homogen gråhvit, tyntflytende, ofte illeluktende fluor, som kan være lett skummende. Tegnene på en bakteriell infeksjon varierer avhengig av bakterier og plasseringen av infeksjon , men det er noen generelle symptomer. Varme, smerte og hevelse er blant de vanligste symptomene på en bakteriell infeksjon. Symptomer som stivhet, dehydrering, magelidelser og tretthet kan også være til stede, avhengig av arten av infeksjonen.


BMJ Publishing Group. Infeksjonen kan være plagsom, men er ikke farlig. De aller fleste får en smertefri hofte med bedre funksjon.


Bruk av dråper om dagen og salve om natten er et godt alternativ. Hofteprotesen regnes som et av ortopediens mest vellykkede inngrep. Men noen får dessverre en bakteriell infeksjon til proteseleddet, og situasjonen endres med ett i en helt annen retning.

Tekst: Marianne Westberg, Seksjonsleder ved seksjon for protesekirurgi, Oslo universitetssykehus. Andre bakterier som kan gi infeksjon etter menneskebitt er streptokokker og anaerobe bakterier. Sår eller sprekker på brystvortene styrker mistanken om bakteriell infeksjon. CRP kan være høy også ved inflammatorisk mastitt.


Ved manglende effekt av antibiotika eller klinisk mistanke om abscess bør det gjøres ultralyd. Noen ganger trenger man behandling for infeksjonen , men ofte går den over av seg selv. Men de fleste av oss har opplevd at selv om viruset eller bakterien er ute av kroppen, føler vi oss ikke helt bra.


Hvis alt går bra, trenger immunapparatet likevel en oppryddings-prosess etter at virus eller bakterien er fjernet, før det faller til ro. Kan også oppstå som følge av direkte spredning fra nærliggende osteomyelitt eller ved inokulasjon i forbindelse med penetrerende traumer eller kirurgiske inngrep. Lungebetennelse er alvorlig og kan være livstruende, men med rask behandling blir de fleste helt friske. Har du lungebetennelse som er forårsaket av bakterier, er det sannsynlig at antibiotika vil drepe bakterien og fjerne infeksjonen.


Antibiotika virker ikke mot virus, men lungebetennelse som er forårsaket av virus går ofte over av seg selv. Ved kronisk infeksjon er en lengre antibiotikakur nødvendig, og man bør da også dyrke urinen for å finne det medikamentet som bakterien er påvirkelig av. Kvinner med stadig tilbakevendende blærekatarr etter overgangsalderen, vil kunne ha nytte av tilførsel av kvinnelig kjønnshormon.


Dersom symptomene er veldig alvorlige eller vedvarer over en uke, bør lege kontaktes. Varer symptomene over en uke kan det være tegn på at det er en bakteriell infeksjon og antibiotikabehandling må vurderes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg