fredag 20. mars 2015

Smitter halsbetennelse

Halsbetennelse smitter ved at en syk person hoster eller nyser i nærheten av deg. Inkubasjonstiden er to til fire dager. Det er ikke uvanlig at halsbetennelse , som er forårsaket av streptokokker, sprer seg blant skole- og barnehagebarn. Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1.


Det er umulig å si noe presist om hvor lenge halsbetennelse smitter , og det vites heller ikke om smitteperioden er lengre for henholdsvis bakterie- og virushalsbetennelse. Det man vet er imidlertid at smitterisikoen er størst når du er som sykest, så bli hjemme under dyna hvis du ikke føler deg frisk. Omgangssyke smitter fra man blir syk og inntil timer etter at symptomene har gitt seg.


Symptomene som oppstår ved en halsbetennelse er smerter langt bak i halsen som blir verre ved svelging. Halsen kan være rø eller ha hvite flekker bak i svelget. Hva er halsbetennelse med streptokokker? Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse.


Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse, med lett ubehag i halsen. Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. Lemierres syndrom kan utvikles etter en halsbetennelse forårsaket av bakterier i streptokokkfamilien.


I krater og groper på tonsillene som er skapt av streptokokkinfeksjonen kan det utvikles anarobe bakterier. Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt. Ofte er halsbetennelse en sykdom som smitter mellom personer ved tett kontakt, som barn i barnehage, skole eller unge voksne i militæret. Legen sykemeldte meg ikke engang, han mente det var minimal sjangs for at jeg smittet de små barna inne på avdelingen. Men da jeg ble uvel og fikk feber, fikk jeg til nøds dagers sykemelding.


Alle kan få en ørebetennelse, men barn er spesielt utsatte. De fleste blir bedre etter et par dager, men noen trenger antibiotika. Paracetamol kan brukes for å lindre smertene.


Halsbetændelse ses nogle gange som led i andre sygdomme, for eksempel influenza og kyssesyge. Denne sykdommen smitter fra dyr til mennesker. Symptomer på halsbetændelse kan være synkesmerter og feber. De vanligste sykdomsformene viser seg deretter som en halsbetennelse med tydelig kjertelhevelse på halsen (smitte fra vann), eller som. Hvis det føles som du svelger piggtrå kan det være en halsbetennelse med streptokokker.


Det er flere forskjellige typer som kan gi sykdom hos mennesker, men viktigst og mest alvorlig er de sykdommene som fremkalles av de såkalte hemolytiske streptokokker. Smitter gjennom små dråper i lufta. Tuberkulose er lite smittsomt sammenliknet med mange andre sykdommer, og smitte forutsetter vanligvis tett samvær over tid. Tuberkulosesmitte skjer gjennom luftbåren spredning av tuberkulosebakterien fra en person med lungetuberkulose. Utendørs smitte forekommer svært sjelden.


Når man er syk skal man jo gjerne ha en behandling. Behandlingen ved virusinfeksjoner, som influensa vil som regel være å drikke rikelig, bli hjemme (så man ikke smitter andre) og evt. Det er absolutt ingen grunn til at spille helt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg