onsdag 4. mars 2015

Diare magesmerter

Smertene kan også forårsakes av ekstraabdominal patologi (refererte smerter). Diaré (ofte med magesmerter og oppkast) skyldes gjerne at det er spist mat som er forurenset med bakterier. Forurensningen oppstår spesielt ved utilstrekkelig varmebehandling av kjøtt eller egg, og ved utilstrekkelig kjøkkenhygiene (benytt forskjellige kniver og skjærebrett til kjøtt og grønnsaker). Luft kan være fryktelig vondt, men er ikke farlig i seg selv.


Magesmerter er et symptom ved mange ulike sykdommer og tilstander.

Det er nesten ingen grenser for hva magesmerter kan være tegn på. Kroniske magesmerter skyldes vanligvis irritabel tarm-syndrom, som er en godartet tilstand i den forstand at lidelsen ikke gir økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom, som kreft. Livskvaliteten kan imidlertid påvirkes betydelig. Vurdering av akutte magesmerter. Løs, ofte vanntynn og hyppig avføring er det vanligste symptomet.


Hyppighet er dels avhengig av inntak av mat og drikke. Oppkast og magesmerter er vanlig, det samme er tørste.

Urinen kan bli svært konsentrert og derved mørk, fordi væsketapet gjør deg uttørret (dehydrert). Væsketap og uttørring er det farligste ved diaré. Den fører til gassdannelse og eventuelt magesmerter og diare. Giardia lamblia finnes i hele verden, men spesielt mye på steder der hygienen er dårlig.


Parasitten ble spredd med drikkevannet. Amøber er en annen parasitt som forårsaker infeksjon i tarmen. Litt mer om magesmerter. Hvorfor får jeg magesmerter ? Ofte følges magesmertene av magerumling, følelse av å være oppstoppet og avgang av tarmluft. Det kan også være diare eller forstoppelse.


Under fordøyelsen dannes det luft i tarmene. Diaré er hyppig, løs og vannaktig avføring. Den største faren ved diaré er væsketap og uttørring siden tarmen ikke klarer å suge opp vann og salter som kroppen trenger. Ved matforgiftning får man ofte magesmerter og oppkast i tillegg til diaré.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.

Forebygging: Anfall kan i mildere tilfeller forebygges ved å unngå mat som skaper reaksjoner - vanlig er melkeprodukter og sterkt krydret mat. Les også: De vanligste årsakene til magesmerter. Betennelse i tarmen – Hvor omfattende pasienter med avføringsforstyrrelser bør utredes vil avhenge av sykehistorien og hvordan plagene arter seg. Noen ganger kan smertene komme i løpet av sekunder, andre ganger i løpet av timer.


Men kroniske magesmerter behøver ikke skyldes fysisk sykdom. Den kanskje vanligste tilstand med kroniske magesmerter kalles irritabel tarm eller spastisk tykktarm. Ved denne tilstanden, som er helt ufarlig, kan smertene skylder tarmbevegelser, og pasientene har samtidig løs, treg, eller vekslende avføring.


Når bør jeg søke lege? Også stress og psykiske påkjenninger kan føre til diaré. Lidelsen kan være et symptom på skade, sykdom eller matforgiftning og er vanligvis forbundet med magesmerter og ofte kvalme og oppkast. Mange pasienter får luft i tarmen og kolikkliknende smerter.


Kronisk diaré ledsaget av magesmerter ved inntak av spesielle matvarer (for eksempel melk eller egg) kan skyldes en allergi mot den aktuelle matvaren, som eggallergi og melkeallergi. Andre symptomer i forbindelse med en matvareallergi kan være elveblest, astma eller høysnue. Bragstad påpeker at noen spedbarn kan reagere på kumelkproteinet, både i morsmelken og i morsmelkerstatningen. Hun anslår at det er rundt to til tre prosent av alle barn som kan reagere på kumelkproteinet. I noen tilfeller debuterer allergien tidlig med symptomer som oppkast, kraftig gulping, diare, magesmerter , hudutslett og pustebesvær.


Akutt infeksjon i mage og tarm. Klinisk diagnose basert på oppkast, diaré, magesmerter og feber i forskjellige kombinasjoner. Agens påvises sjelden.


Diaré kan ha mange ulike årsaker, og det avhenger av hvilken type diaré det er snakk om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg