tirsdag 24. mars 2015

Forebygge diabetes

Alle oppskrifter og mye av informasjonen du finner her på siden er relevant for deg som ønsker å forebygge sykdom. Dette gjelder også for deg som har diabetes , enten det er type eller type 2. Et godt kosthold handler ikke bare om behandling eller forebygging av diabetes , men også om forebygging av andre sykdommer og komplikasjoner. En livstils-intervensjon som inneholder energirestriksjon, lavt fettinnhold og økt fysisk aktivitet, kan redusere risikoen for diabetes type på en effektiv måte i høy-risikogrupper (A).


Det finnes to hovedtyper diabetes , diabetes type 1- og diabetes type 2. Begge typene har sitt utspring i hormonet insulin, som er det sentrale hormonet i reguleringen av sukkeromsetningen i kroppen.

Diabetes type skyldes en feil i kroppens bukspyttkjertel, slik at kroppen ikke produserer insulin. Det pågår minst tre store, randomiserte, prospektive studier som kan gi oss svaret på om livsstilsintervensjon eller metformin kan forebygge sykdommen. Resultatene fra disse studiene vil foreligge om fem år. Det er klare indikasjoner på at økt fysisk aktivitet og anbefalt kosthold kan forebygge type 2- diabetes. Kaffe kan forebygge diabetes - men bare denne typen.


Enda en gladnyhet til alle kaffeelskere! Særlig personer med nylig oppdaget diabetes type synes å ha stor effekt av fysisk trening eller mosjon. Siden diabetes type disponerer for hjerte- og karsykdom - særlig hjerteinfarkt og hjerneslag - vil regelmessig fysisk aktivitet minske risikoen for slike komplikasjoner.

Hvordan påvirker fysisk aktivitet diabetes type 2? Så lite trening må til for å forebygge diabetes Amerikanere kan regne med å leve lenger om de trener seg opp til norsk kondis. Nordmenn kan også unngå store plager med bare litt mer trening – mens begge landene kan spare milliarder på færre med diabetes 2. Diabetes mellitus (oftest bare kalt diabetes ) er en gruppe sykdommer som skyldes at kroppen ikke produserer nok insulin eller at insulinet virker for dårlig. Type 1- diabetes har en viss arvelig tendens. Insulin trengs for at cellene skal ta opp næring.


En livsstil med lite mosjon og dårlig kosthold øker risikoen for å utvikle diabetes type 2. Type 2- diabetes er en såkalt livsstilssykdom. SIDE2): Type diabetes har også blitt kalt livsstilsdiabetes fordi man i stor grad har ment at det er kosthol manglende mosjon og annet man kan gjøre noe med selv som forårsaker sykdommen. Diabetesforbundet mener at et skolemåltid basert på de offisielle kostholdsrådene er en god måte å forebygge at disse barna utvikler diabetes type 2. Forskningen viser vei i at dette er et godt tiltak. Vi vet at barn spiser for lite grove kornprodukter, fisk, frukt og grønnsaker.


Det viser tall fra Folkehelserapporten til FHI. Du kan selv gøre noget for at forebygge type 2- diabetes og præ- diabetes. Selvom du ikke kan ændre ved risikofaktorer som din alder eller type 2- diabetes i din nærmeste familie, så kan du forebygge med sunde vaner.


Her finner du over 2oppskrifter, fordelt i ulike kategorier. Oppskriftene er både høy-, normal- og lavkarbo og er merket med mengde karbohydrater øverst i hver oppskrift. Det er særdeles viktig å forebygge utviklingen av type diabetes.

Det forhindrer dårlig livskvalitet og krever mye mindre ressurser enn å behandle type diabetes når den først er oppstått. Unødig bruk av helsevesenets ressurser og moderat effektive medikamenter kan unngås om man holder seg normalvektig og er fysisk aktiv daglig. Her får du vejledning i og gode råd til at forebygge diabetes med sunde vaner. Livsstilsintervensjon har foreløpig ikke vist seg å kunne forebygge diabetiske senkomplikasjoner, slik medikamentell blodsukkersenkende behandling kan gjøre ( 9).


Mennesker med diabetes må få god veiledning om god fothygiene. Beskriv hvilken informasjon du vil gi. Gå inn på lenken til Diabetesforbundet.


Finn ut hvilket medisinsk utstyr og hvilke medikamenter som finnes for diabetikere. Flere studier tyder på at det er en sammenheng mellom egginntak og utvikling av diabetes type to, samt mellom egginntak og utvikling av hjerte- og karsykdommer hos personer med diabetes type to. Egg er hovedkilden til kolesterol i kosten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg