mandag 2. mars 2015

Føflekkreft symptomer

Symptomer , undersøkelser, forebygging, behandling, utbredelse og overlevelse for melanom ( føflekkreft ). En føflekk som er hevet over hudoverflaten med asymmetriske forandringer, gir mistanke om føflekkreft. I tillegg bør symptomer som kløe og blødning sjekkes av en hudlege. Har du føflekker du er bekymret for?


Føflekkreft (melanom) er den mest alvorlige typen hudkreft.

Den kan i sjeldne tilfeller også forekomme i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler. Dersom melanomet oppdages tidlig er prognosen god. Det er viktig å være oppmerksom på om føflekker forandrer seg. Dette viser seg som små, svarte.


Prosedyrer i Oncolex kan ikke erstatte faglig veiledning fra kvalifisert veileder. Den som følger prosedyrene har et selvstendig ansvar for at det foreligger nødvendig godkjenning, lisens eller autorisasjon. I sjeldne tilfeller kan føflekkreft medføre amputasjon av en finger eller en tå.


Da har svulsten gjerne oppstått under neglen.

Tidligere ble det gjort forholdsvis store inngrep hvis det ble konstatert føflekkreft , men i dag har man funnet at disse kan reduseres betraktelig. Hva er føflekkreft ? Navnet melanom brukes fordi svulsten har sitt utspring i hudens pigmentceller (melanocytter), som danner det brune pigmentstoffet melanin. Personer i alle aldre kan få føflekkreft , men forekomsten øker med økende alder. Personer med økt risiko for føflekkreft vil kunne tilbys oppfølging for å kunne diagnostisere føflekkreft raskere.


Hudkreft gir ofte ikke symptomer utover lokale symptomer fra selve svulsten i huden (eller eventuelt i slimhinnen eller øyet ved føflekkreft ), som kan klø, være lettblødende og danne sår. Melanom, som også kalles føflekkreft , er den mest alvorlige formen for hudkreft og omtales for seg. Snakk med oss Vi er her for å hjelpe deg med alle spørsmål om kreft, uansett hvilken situasjon du er i. Tjenesten er gratis og du kan være anonym.


Finn laveste nettpris her. Man tror at eksponering for solens stråler øker risikoen, og særlig ved solforbrenninger. Sistnevnte får fjernspredning uten forutgående spredning til regionale glandler. Slik forebygger du føflekkreft : Du kan ikke reduserer antall føflekker, men du kan øke oppmerksomheten på dem du har. Se på dem, sjekk dem og vær oppmerksom på alle endringer og eventuelle symptomer på føflekkreft.


Det sier Else Støring i Kreftforeningen. Symptomer for denne type føflekkreft er uspesifikke, men et generelt råd er at dersom symptomene varer over tre uker bør du få det sjekket av lege. Histologisk informasjon er viktig for behandling og videre vurdering av pasienter med føflekkreft.

Den kan også komme som et tilbakefall i kanten eller på samme ste hvis ikke første behandling var effektiv nok. Kreften er vanligvis ikke mer hissig neste gang den oppstår. Vi vet at en del går altfor lenge med symptomer uten å komme seg til legen.


Det har stor betydning i forhold til spredning, og kan avgjøre utfallet av sykdommen, sier assisterende. Dødeligheten ved føflekkreft er lav sammenlignet med andre kreftformer, men har økt de siste tiårene. Etter fjerning av modersvulst er over av alle som opereres for føflekkreft helbredet, men prognosen er avhengig av om sykdommen er lokalisert (ingen spredning), regional (spredning til nærliggende lymfeknuter) eller om det foreligger fjernspredning ved diagnosetidspunktet.


Nedenfor lister vi opp typiske symptomer på føflekkreft , og nevner noen faktorer som kan gjøre deg mer utsatt enn andre for å få denne typen av kreft.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg